Eva, Mees, Maartje, Mascha en Piet Hein van Vliet organiseren de 9e FarmFair op zondag 2 juni. Foto: VSK
Eva, Mees, Maartje, Mascha en Piet Hein van Vliet organiseren de 9e FarmFair op zondag 2 juni. Foto: VSK Foto:

9e FarmFair groter dan ooit en met veel doe-activiteiten

zondag 2 juni 2019 10:00

De FarmFair bij de Cathrina's Hoeve aan de Papelaan is niet meer weg te denken uit het evenementenaanbod van Voorschoten. De negende editie wordt gehouden op zondag 2 juni van 10.00 tot 17.00 uur met veel nieuwe en oude vertrouwde activiteiten.

Voorschoten - Het evenement trok ook vorig jaar weer duizenden bezoekers. En voor dit jaar hebben Mascha en Piet-Hein van Vliet alweer 70 kramen gereserveerd. 'Er is veel te zien en te koop en er worden ook workshops gegeven zoals kunst maken met planten en mos, en sieraden maken. Leuk om te doen.'
Maar de FarmFair draait vooral om het het boerenleven. De Cathrina's Hoeve stamt uit 1916 en is een melkveeboerderij met zo'n 150 koeien, 60 lamschapen en 8 paarden. Piet Hein en zijn broer Freek zijn de vierde generatie boeren Van Vliet. 'Op een boerderij draait het om de dieren. Voor veel kinderen is het vaak een verrassing waar hun glaasje melk vandaan komt. Dat laten wij hier zien. De koeien staan in de wei maar de kalfjes en lammetje zijn op stal en kunnen worden geaaid. En natuurlijk is er weer het altijd populaire slootdiertjes zoeken. 'Dat is niet alleen leuk maar ook educatief', zegt Mascha. 'Daarnaast is er ook weer kanoën met de scouts van Leif Erikson, het vliegend tapijt met trekpaard Jos, ponyrijden, schapen drijven door Border Collies en Theater Ploef met drie voorstellingen.

Nieuw zijn de 15 deelnemers van Gezond, Wel & Zijn Aanvullende Zorg die onder andere een stoelmassage bieden. En Sandy Seijn van de Kinderboerderij heeft een speurtocht uitgezet. Boer Bertus was dit jaar verhinderd maar wordt vervangen door Frau Antje uit de Beemster. Niet toevallig ook waar de melk van de Voorschotense koeien naar toe gaat voor de kaas. En ook Frau Antje maakt het bont. Carmen Fotografie is terug van weggeweest en maakt een mooie reportage. 'Wist je dat ganzen prima waakdieren zijn', zegt Mascha. 'Voor het eerst hebben wij een ganzenhoeder met een koppel. Heel bijzonder.' Natuurlijk let de FarmFair op het milieu. Het plastic bekertje waar je limonade bij de koe kunt tappen, is verdwenen. 'Onze dochter Eva gaat Cups&Candy bekers verkopen voor € 1,-. Die kun je de hele dag gebruiken voor de gratis limonade.

De entree bedraagt € 3,- per persoon, kinderen tot en met 12 jaar zijn gratis. En zoals altijd gaat een deel van de opbrengst naar een goed doel. Dit jaar is dat Stichting Maaltijd voor een Kind.