Afbeelding

Voorschotense Paardendagen behoren nu tot het Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland

Algemeen Evenementen

Voorschoten - Op 28 juli was het eindelijk zover, de Voorschotense Paardenmarkt en de Voorschotense Kortebaan Draverij werden ingeschreven in het register van het Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland van Unesco.

De ondertekening vond plaats voor het museum Voorschoten, 'want waar anders zouden wij dit moeten laten plaatsvinden', zegt Cees Bijloos in zijn inleiding tot het officiële moment.'De certificaten worden, net als de originele drie meter lange 250 jaar oude marktpaal, hier in het museum bewaard.

Gadegeslagen door vele belangstellenden werden de certificaten getekend door de burgemeester van Voorschoten Pauline Bouvy – Koene, Cees Bijloos namens het Comité Paardenmarkt en Leo van Vliet namens de Stichting Paardensport Voorschoten.

Namens het kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland ondertekende vervolgens direkteur Leo Adriaanse. 'Wij hebben de besturen geholpen met het borgingsplan dat gemaakt moest worden om de relevantie van de paardendagen voor Voorschoten aan te tonen en dat tevens aangeeft dat men zich zal blijven inzetten om de paardendagen over 20 jaar in Voorschoten nog te laten bestaan. Een belangrijke en omvangrijke klus waar vooral de secretarissen Rob de Vries van de Paardenmarkt en Jan Verschoor van het bestuur van de Kortebaan al sinds 2012 aan hebben gewerkt. Een borgingsplan waarachter zich ook de gemeente Voorschoten zich heeft verklaard te staan. Met de inschrijving in het register, dat het kenniscentrum in opdracht van Unesco en het ministerie voor Cultuur beheert, is het voortbestaan van de paardendagen in Voorschoten voor de toekomst geborgd. Er zijn nog vier andere paardenmarkten in Nederland ingeschreven in het register, zij bundelen hun krachten en trekken gezamenlijk op tegen bedreiging die het voortbestaan van de paardenmarkten in de weg kunnen staan. Goed overleg en naleving van het landelijk protocol dierenwelzijn paardenmarkten is daarbij belangrijk'.

Uiteraard werd na de ondertekening het glas geheven, de Voorschotense Paardendagen met de Paardenmarkt en de Kortebaandraverij behoren nu tot het Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland.

© Foto's en tekst Voorschotense Krant

Afbeelding
Afbeelding
De certificaten worden door Cees Bijloos overgedragen aan Hans Rasch, voorzitter van het museum Voorschoten

Nieuws overzicht

Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 7 uur geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 12 uur geleden 26
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 27 mrt, 15:44 9
Onlangs werd 25 jaar aangepast roeien, gevierd bij Roeivereniging Rijnland
25 jaar aangepast roeien binnen roeivereniging Rijnland 27 mrt, 13:31
Afbeelding
MHC Forescate JO14-2 toont teamspirit tegen koploper Rijswijk 27 mrt, 13:24