sopraan Arleen van Wijland
sopraan Arleen van Wijland Foto: Marjolijn Lamme

Mendelssohn-concert door Voorschotens Kamerkoor

zondag 29 mei 2022 15:00

Op zondagmiddag 29 mei om 15:00 uur geeft het Voorschotens Kamerkoor onder leiding van dirigent Nico Philipp Hovius haar voorjaarsconcert in de Laurentiuskerk te Voorschoten. Het koor zingt werken van Felix Mendelssohn, Anton Bruckner en Max Reger. De sopraan Arleen van Wijland zal als soliste optreden in de cantates “Wie der Hirsch schreit” en “Hör mein Bitten”.

Mendelssohn (1809) is een componist op het grensvlak van barok en romantiek. Hij genoot al vroeg roem in Duitsland door eigen composities maar ook door zijn belangstelling voor Bach. Op zijn twintigste dirigeerde hij in Berlijn in 1829 als eerste na het overlijden van Bach in 1750 weer een uitvoering van de Matthäus Passion. Helaas overleed hij jong op 38-jarige leeftijd. Psalm 42 “Wie der Hirsch Schreit” beschouwde Mendelssohn als zijn beste religieuze compositie. “Hör mein Bitten” is gecomponeerd in 1844 en de tekst is ontleend aan psalm 55. In beide stukken heeft Mendelssohn een belangrijke rol weggelegd voor een sopraansolist. Het koor prijst zich gelukkig Arleen van Wijland weer te kunnen verwelkomen. Zij was ook eerder sopraan soliste bij onze concerten.

Het Voorschotens kamerkoor is een meerstemmig gemengd koor met 36 leden uit Voorschoten en omstreken dat werken zingt uit alle muzikale periodes van klassiek tot modern. Het koor staat al 30 jaar onder leiding van Nico Philipp Hovius die ook diverse koorwerken heeft geschreven voor het koor.

Sopraan Arleen van Wijland behaalde in 2001 haar diploma klassieke solozang aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag waar zij werd gecoacht door Maria Acda. Na haar opleiding heeft Arleen veel in professionele koren en ensembles gezongen. Ze maakt deel uit van het Bachkoor Holland en het koor van de Nationale Reisopera en trad ze meerdere keren op als solist met het Concertgebouw Kamerorkest en het Holland Symfonie Orkest.

Met deze prachtige muziek en een hoofdrol voor sopraan Arleen van Wijland met Jeroen Koopman aan het orgel en Marten Sijbrandij op de contrabas belooft het een mooie middag te worden.

Kaarten zijn in de voorverkoop te koop voor € 12,50 tot 27 mei via de website www.voorschotenskamerkoor.nl of aan de kerk voor € 15,00.