Gjini Ensemble_
Gjini Ensemble_ Foto: Gjini Ensemble_

GJINI ENSEMBLE - magistrale iso-polyfonie uit Albanie

zaterdag 11 februari 2023 20:30 t/m 22:30

Het Gjini Ensemble is een Albanese groep vocalisten, deels wonend in België, opgericht door de Gjini familie. Deze familie bestaat uit professionele muzikanten die de befaamde en prachtige iso-polyfonie, oftewel meerstemmige zang, uit hun land beheersen.
Het ensemble is opgericht door Gramos Gjini, de solist van het beroemde Tirana Ensemble, dat wereldwijd furore maakte in de jaren 90. Ook zijn broer Yiber was een belangrijk lid van het Tirana Ensemble en maakt nu deel uit van het Gjini Ensemble, samen met Gramos’ zoon Brihans Gjini. Voor deze gelegenheid wordt de groep gecompleteerd door de vocaliste Mimoza Kosturi.
Iso-polyfonie is een zeer oude, voor-christelijke traditie, waarbij in 2, 3 of 4 stemmen gezongen wordt. Twee vocale lijnen, die van de leider en diegene die er doorheen snijdt worden ondersteund door een vocale drone (iso).
Gramos dicteert de melodische basis van de meeste liederen. Brihans, Yiber en Mimoza reageren daar op, waarbij Brihans bij tijd en wijlen ook als ‘breker’ optreedt, degene die de melodie breekt en de ritmische motor van het lied wordt.

Bezetting
Gramos Gjini - zang
Brihans Gjini - zang
Yiber Gjini - zang
Mimoza Kosturi - zang

Voor meer informatie zie:  https://de-x.nl/273/GJINI-ENSEMBLE
Voor de X-nieuwsbrief zie: https://de-x.nl/aanmelden_nieuwsbrief

Locatie

  • Wereldmuziekpodium de X, locatie Muziekhuis

    Middelstegracht 123
    2312tv Leiden