Afbeelding
Foto:

Tentoonstelling over lokale wederopbouwarchitectuur in Museum Voorschoten

woensdag 8 februari 2023 19:30 tot zondag 7 mei 19:30

In Voorschoten valt op het gebied van architectuur veel te genieten; denk bijvoorbeeld aan de buitenplaatsen en het historisch centrum. Dan gaat het vooral om woningen uit de 17e tot en met de 19e eeuw. De meeste huizen in het dorp zijn echter van recenter datum, gebouwd na de Tweede Wereldoorlog. Met name de periode tussen 1950 en 1970, de tijd van de wederopbouw, is enigszins onderbelicht maar zeker interessant. Reden om een tentoonstelling te wijden aan woningen die in deze periode in Voorschoten zijn gebouwd. De titel is ‘Architectuur - wonen in de wederopbouw, van flat tot villa’.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) zijn, met name in de grote steden, veel woningen vernield. Zo hebben de bombardementen op Rotterdam en Den Haag enorme schade aangericht. Na de bevrijding kwam de geboortegolf. De woningbouw lag echter in de jaren kort na de oorlog nagenoeg stil door gebrek aan geld, materiaal en vakmensen. Dit alles leidde tot grote woningnood. Jonge stellen en gezinnen moesten vaak inwonen bij familie. Het was zaak in korte tijd veel woningen te bouwen tegen lage kosten.

Ook in Voorschoten verschenen uitbreidingswijken, waarbij het accent lag op betaalbare gezinswoningen, gebouwd met nieuwe technieken als prefab. Een voorbeeld is ‘Plan ’t Kan’, een deel van de Vlietwijk. Ook kreeg het dorp de eerste flats, zoals de portiekflats aan de Raadhuislaan en de transparante ‘Frisoflat’. Daarnaast zijn er in Voorschoten in opdracht van welgestelden relatief veel villa’s en bungalows ‘onder architectuur’ gebouwd in deze periode.

Op de expositie komen al deze facetten van de wederopbouw, de periode tussen 1950 en 1970, aan bod. In die tijd is veel gebouwd, dus er moest een keuze gemaakt worden. Wat is er te zien? De flats, woonblokken, villa’s en bungalows zijn prachtig gefotografeerd. Huizen waar je achteloos langs wandelt blijken soms pareltjes van architectuur te zijn. De betrokken architecten – onder wie zeer beroemde als Rietveld - worden besproken en er zijn gedetailleerde bouwtekeningen. Fascinerend zijn de detailopnamen van de interieurs: deuren, raamkozijnen, bepaalde ingenieuze bouwkundige oplossingen. Er is een fraaie maquette van een bungalow aan de Brouwerlaan. En trommels en blikken, keukengerei, zelfs een complete keuken roepen de sfeer op van de jaren uit het midden van de vorige eeuw.

De tentoonstelling is te zien van 8 februari tot en met 7 mei.
Zie de website www.museumvoorschoten.nl voor meer informatie en openingstijden.