Cantate vesper in de Hooglandse Kerk

zondag 19 maart 2023 17:00

Toen Bach nog geen jaar cantor was in Leipzig, schreef hij muziek op het lijdensverhaal van Jezus. Hij gebruikte daarvoor het evangelie van Johannes, namelijk hoofdstuk 18 en 19, in de vertaling van Luther. In de vesperdienst van Goede Vrijdag 1724 voerde hij voor het eerst deze Johannes Passie uit in de Nicolaikirche. 

Op veel plaatsen in de muziek maakt Bach gebruik van muzikale symboliek, bijvoorbeeld waar hij aan het begin van het majestueuze openingskoor, ‘Herr unser Herscher’ de compositie direct opdraagt aan God, door de drie tonen es, d en g, die staan voor Soli Deo Gloria. 

De evangelietekst wordt afgewisseld door aria’s en koralen, met aan het einde de aria : ‘Es ist volbracht’, gevolgd door het grootse slotkoraal ‘Ruht wohl’. Hierna voegt Bach nog  het tedere slotkoraal ‘Ach Herr, lass dein lieb Engelein’ toe, waarin zijn eigen levenseinde centraal staat, waardoor  dit markante koraal  deze Passiemuziek de kracht van een geloofsbelijdenis verleent.

Op zondag 19 maart worden delen uit deze Johannes Passie uitgevoerd door het Alphens Barok Consort onder leiding van Joost van Velzen en met medewerking van orkest Westeinde Baroque uit Leiderdorp. De solisten zijn Maaike Landman (sopraan) en Johanni Ackerman (alt)Voorganger is ds. Margreet Klokke, predikant van de Leidse Binnenstadsgemeente en voor het bijzonder kerkenwerk en organist is Willeke Smits. Raadpleeg actuele informatie over de cantatediensten op de website www.stichtingcantate.nl.

19 maart 2023 17.00
Hooglandse Kerk
J.S. BACH BWV 245, delen uit de JOHANNES PASSION