Afbeelding
Foto:

Al Dente speelt Paviljoen Sentimento op basis van teksten Herman Pieter de Boer

woensdag 24 mei 2023 20:00 tot zaterdag 17 juni 20:00

Toneelgroep Al Dente komt aan het eind van het seizoen 2022-2023 met een unieke productie voor de kleine zaal. Paviljoen Sentimento, een voorstelling op basis van verhalen en gedichten van Herman Pieter de Boer, wordt vanaf woensdag 24 mei twaalf keer gespeeld in Theater De Generator aan de Middelstegracht in Leiden.

Herman Pieter de Boer (1928-2014) schreef ongeveer 40 boeken en minstens 700 liedjes. Bekend is hij onder meer van hits als Oh Waterlooplein, Laat me, Visite, Op een onbewoond eiland en Annabel. In deze nieuwe voorstelling van Al Dente komt hij vooral langs als schrijver van korte verhalen. Regisseur Jos Nijhof vond in vrijwel alle bundels die De Boer sinds De vrouw in het maanlicht (1973) schreef geschikt materiaal om te bewerken voor een avondvullende toneelvoorstelling met zes acteurs. Soms een compleet verhaal, soms een deel daarvan, soms niet meer dan een paar losse zinnen. 

Bonte collage
Vergeleken met de grootschalige voorstelling Oresteia die Al Dente in september 2022 speelde op de Leidse Begraafplaats Groenesteeg is Paviljoen Sentimento klein en intiem. De personages zijn in het algemeen mensen die we overal kunnen tegenkomen: bij een bushalte, aan een tafeltje verderop in een café, aan de overkant van een meertje.

Ook wat ze meemaken is lang niet altijd spectaculair, maar wel laten ze in hun alledaagsheid zien hoezeer het leven vervuld kan zijn van een soort wonderlijke waanzin. Realistisch, en tegelijk magisch; humoristisch, maar soms ook tragisch: zo kan Paviljoen Sentimento het beste worden omschreven. In een bonte collage van scènes beleeft de toeschouwer dingen die minder gewoon lijken dan ze zijn of die juist gewoner zijn dan ze lijken.

De opvoeringen van Paviljoen Sentimento vinden plaats tussen woensdag 24 mei en zaterdag 17 juni, op weekdagen om 20.15 uur, op zaterdagen om 19.15 uur. De entree bedraagt € 15,00 (try-out € 12,50). Verdere informatie, speeldata en reserveringen via www.aldente.nl.