Afbeelding
Foto:

Exultate Deo zingt in Cantatedienst in Dorpskerk

zondag 28 april 2024 17:00

Tijdens deze Cantatedienst worden door het in Voorschoten en wijde omgeving bekende koor Exultate Deo werken ten gehore gebracht van Vivaldi en Zelenka, twee tijdgenoten van J.S. Bach.

Antonio Lucio Vivaldi (1687 – 1741) was een zeer productief componist van veel  religieuze koor- en instrumentale muziek. Vivaldi componeerde onder andere veel voor de meisjes van het Ospedale della Pieta`, een meisjeswees-huis in Venetië. Hun concerten waren gerenommeerd in heel Europa. Bezoekers kregen de meisjes echter niet te zien; zij moesten musiceren achter een gordijn of een traliewerk op de bovengalerij. 

Laetatus sum, Psalm 122, is een lofzang op de Heer en op Jerusalem, de zetel van het huis van David, maar ook een oproep tot vrede. Als priester kende Vivaldi de liturgie en las hij de woorden van Psalm 122. Hij wist die tekst van sprankelende muziek te voorzien. Bach merkte dit op en zei dat hij van Vivaldi geleerd heeft om “muzikaal te denken”.

Jan Dismas Zelenka (1679 -1745) liet een omvangrijk oeuvre na, waaronder vele orkestwerken, missen en psalmen. Johann Sebastian Bach en diens zonen heeft hij persoonlijk gekend en Bach rekende hem tot de belangrijkste componisten van zijn tijd. Aan het begin van de twintigste eeuw echter was zijn werk vrijwel geheel in de vergetelheid geraakt. Pas sinds de jaren zeventig wordt zijn werk weer meer en meer uitgevoerd. 

Het Magnificat wordt ook wel de Lofzang van Maria genoemd. De naam verwijst naar de eerste woorden in de Latijnse versie. De hele tekst van het Magnificat komt uit het Lucas-evangelie (Lucas 1, 46-55). Maria, op dat moment al in verwachting van Jezus, bezoekt haar nicht Elisabeth en begroet haar met het loflied Magnificat anima mea Dominum.

De cantatedienst vindt plaats op zondag 28 april 2024 om 17:00 uur in de Dorpskerk, Kerkplein 2 te Voorschoten. 

•        Voorganger: ds. Bert Boter
•        Dirigent: Leo den Broeder
•        Sopraan: Nelleke den Broeder
•        Organist: Herman Lodder
•        Koor: Exultate Deo
•        Orkest: strijkersensemble RBO Sinfonia

Na afloop van de dienst is er een collecte bij de uitgang ter bestrijding van de onkosten.