Afbeelding
Foto:

Laurentiusorgelconcert met Steven Knieriem en Anneke de Hoop

zondag 26 mei 2024 20:00

Na een succesvol optreden vorig jaar komt Steven Knieriem als organist nog een keer terug in de Laurentiuskerk, nu in gezelschap van sopraan Anneke de Hoop. Beiden zijn jonge talenten die hun studie aan het Conservatorium van Rotterdam binnenkort hopen af te ronden. Het concert zal in het teken staan van de muziek van Richard Wagner. 

Het concert begint met Richard Wagner’s ‘Pilgerchor aus Tannhäuser’ in de orgelbewerking van Franz Liszt. Daarna komt Franz Liszt zelf aan bod met zijn Symphonie zu Dante’s ‘Divina Comedia’, waarin we worden meegenomen op een emotionele reis door de hel, het vagevuur en de hemel. 

Tussendoor brengt Anneke de Hoop het ‘Panis Angelicus’ van César Franck en Reger’s ‘Mariä Wiegenlied’ ten gehore. 

Na de pauze dompelt Richard Wagner’s ‘Wesendonck-Lieder’ de luisteraars onder in een emotionele achtbaan, waarin verschillende facetten van menselijke emoties worden verkend, van mystiek en rusteloosheid tot intense pijn en uiteindelijke verlossing. De liederen zijn vernoemd naar Agnes Luckemeyer, een Duitse dichteres en schrijfster (1828-1902), die na haar huwelijk met Otto Wesendonck verder door het leven ging als Mathilde Wesendonck. 

Het echtpaar werd bevriend met Richard Wagner en zijn vrouw Minna. Wagner zette daarop een vijftal van haar gedichten op muziek. Na het onderscheppen door Minna van een liefdesbrief van Richard aan Mathilde, kwam er abrupt een einde aan de vriendschap en aan het huwelijk van Richard en Minna. 

Dit programma belooft een avond vol contrasten en diepgaande muzikale ervaringen te worden, waarbij elke compositie een uniek verhaal vertelt en de luisteraars meeneemt op een reis door de menselijke ziel.

Het concert begint zondagavond 26 mei om 20:00 uur in de Laurentiuskerk. Toegang vrij met collecte bij de uitgang.