Wethouder Mol tijdens zijn beëdiging als wethouder. foto: VSK
Wethouder Mol tijdens zijn beëdiging als wethouder. foto: VSK

Terugblik cie Mens & Samenleving: conferentie armoedebeleid na de zomer

Algemeen

Voorschoten - "De gemeente Leidschendam-Voorburg beschikt intern over de benodigde gegevens om een conferentie over armoedebeleid te organiseren. Voorschoten en Wassenaar niet. Wij hebben daar de gegevens van Belastingsamenwerking Gouwe Rijnland voor nodig en het kost wat meer tijd die te krijgen." Wethouder Mol gaf afgelopen woensdag tijdens de commissie Mens&Samenleving nog een nadere toelichting op het uitstel van de armoedeconferentie. Of, zoals hij het zelf liever noemt, een sociale conferentie. Hij benadrukte dat het om een bredere groep gaat dan alleen mensen in de bijstand. "Er zijn ook Voorschotenaren die werken maar  toch een te laag inkomen hebben. We hebben een zo volledig mogelijk beeld nodig van de mensen waar het om gaat."

Het onderwerp kwam opnieuw aan de orde omdat het de meeste politieke partijen nog steeds niet duidelijk was waarom de conferentie van 31 mei is uitgesteld. Zeker omdat de resultaten hiervan van invloed zijn op het inzetten van de zogenaamde Klijnsmagelden. Staatssecretaris Klijnsma heeft extra geld beschikbaar gesteld voor de bestrijding van armoede onder kinderen omdat daar op dit moment nog steeds onvoldoende aandacht voor is. Voor Voorschoten gaat het om een jaarlijks bedrag van zo'n 80.000 euro. De PvdA vindt het nog steeds onacceptabel dat dit geld naar de algemene middelen gaat. "Als blijkt dat wij dat geld niet nodig hebben, moeten we het teruggeven en het niet gebruiken om de gaten in onze begroting te dichten."

Wethouder Mol gaf aan dat als de Klijnsmagelden toch nodig blijken te zijn, deze gewoon worden ingezet. "Verder is er van alles aan gedaan om de BSGR-gegevens op tijd te krijgen maar dat is helaas niet gelukt. Laten we het ook niet groter maken dan het is. De conferentie gaat gewoon door en wordt zo snel mogelijk na de zomer georganiseerd. Het is van groot belang over zoveel mogelijk gegevens te beschikken om na te gaan of ons minimabeleid het gewenste effect heeft."

De resultaten van de sociale conferentie vormen namelijk ook de basis van een nieuw minimabeleid dat in 2019 in zal gaan. "Daar hoeven we niet op te wachten want misschien zijn er op kortere termijn al verbeteringen mogelijk. Bijvoorbeeld op het gebied van communicatie. Weet iedereen die het aan gaat wel waar hij of zij recht op heeft? Schaamte blijkt ook een rol te spelen dus misschien moeten we nog duidelijker maken dat het absoluut geen schande is een beroep te doen op bepaalde regelingen," aldus Mol. Tekst: Ineke Kouwenhoven

Nieuws overzicht

De bewoners van de Brunita J. Gemmekelaan protesteren al sinds vorig jaar tegen de komst van flexwoningen op het Geestwoningpad.
Buurt opgelucht: géén flexwoningen op Geestwoningpad 5 uur geleden
Afbeelding
Van chaotische hoofd naar innerlijke kind 5 uur geleden
Afbeelding
Wereldwinkel Voorschoten: volop keus voor moederdag! 5 uur geleden
Afbeelding
Intratuin rijdt mee in de Bloemencorso met betoverende auto 5 uur geleden
Afbeelding
Lang zal hij leven! 11 uur geleden