Afbeelding

Uit de Raad

Algemeen Politiek

Ineke Kouwenhoven blikt terug op de raadsvergadering van 8 juni.

De commissie Planning&Control wordt nieuw leven ingeblazen. Er moet meer aandacht komen voor het uitvoeren van aanbevelingen van de accountant en de Rekenkamercommissie. En de begroting en de daaropvolgende jaarrekening moeten minder van elkaar afwijken om te voorkomen dat een vertekend beeld ontstaat. Dat waren de belangrijkste conclusies na  de bespreking van de jaarstukken 2016 in de raad van afgelopen donderdag.

In 2016 heeft Voorschoten meer uitgegeven dan er binnen kwam en heeft geld uit de reserves moeten halen. Toch laat de jaarrekening 2016 een enorm overschot zien. Een aantal projecten is niet of niet volledig uitgevoerd maar het geld daarvoor was wel gereserveerd in de begroting. Het gaat dus om een boekhoudkundig overschot en niet om echt geld.

D66 is teleurgesteld dat er wederom een groot exploitatietekort is ontstaan. "Voor 2018 moet er een goede, sluitende begroting komen met minder geld voor stenen en asfalt gaat en meer voor mensen, verenigingen, stichtingen en vrijwilligers." Volgens de partij is er een sfeer in het dorp ontstaan dat de raad de controle kwijt is en niet voldoende handelt. "Terwijl er juist fors wordt ingegrepen om de financiële situatie te verbeteren."

De VVD wil dat de begroting en de jaarrekening beter op elkaar aansluiten. "Voor 2016 zijn er veel projecten ingeboekt die voor een groot deel niet zijn uitgevoerd. Daardoor heeft een begroting steeds minder een voorspellende waarde want je weet niet hoe het uitpakt. Als je deze stukken beter op elkaar afstemt, krijg je ook een beter meerjarenbeleid."

Ook de PvdA vindt de huidige weergave van de financiële situatie zo complex dat het bijna niet meer uit te leggen is. "Wij zijn er dan ook groot voorstander van dat de commissie Planning&Control weer wordt ingesteld zodat we als raad een grotere financiële deskundigheid kunnen opbouwen."

Volgens de SP had duidelijker moeten worden aangegeven dat Voorschoten financiële reserves aan heeft moeten spreken omdat er meer geld uit ging dan er binnen kwam. "Verder vragen wij ons af waarom er van het voor 2016 gereserveerde communicatiebudget voor armoedebeleid maar de helft is uitgegeven."

ONS Voorschoten kon instemmen met de stukken. "Maar wij vinden het wel zorgelijk dat het positieve resultaat van de jaarrekening eigenlijk ontstaan is door toevalligheiden dus niet door het gevoerde beleid."

GroenLinks wees ook op het scheve beeld dat is ontstaan. "Niemand heeft iets aan een rooskleurig beeld want we staan niet voor niets onder preventief toezicht van de provincie." Verder betreurt de partij het dat ooit is besloten duurzaamheid niet meer in de jaarrekening op te nemen maar in een aparte rapportage.

Het CDA wil dat er beter gepland en gestuurd gaat worden en wil ook dat er weer een commissie Planning&Control komt. "Wat verder opvalt, is dat zowel de accountant als de Rekenkamercommissie er op wijst dat Voorschoten aanbevelingen vaak niet uitvoert. Misschien is daar een reden voor maar meldt dat dan."

Wethouder Binnendijk kon zich vinden in de kritiek. "Ook ik vind dat er beter gepland en realistischer begroot moet worden. Het geld dat we reserveren voor projecten die vervolgens niet worden uitgevoerd, kan de raad nu niet inzetten voor andere zaken." Het opnieuw instellen van de comissie Planning&Control ondersteunt ook hij. "Dat is in onze situatie geen overbodige luxe." Verder wist hij niet dat duurzaamheid afzonderlijk wordt verantwoord en wil dat niet meer. "Er moet één stuk zijn dat het complete verhaal vertelt."

Wethouder Mol ging nog even in op de vragen van de SP. "Voorschoten heeft samen met Leidschendam-Voorburg en Wassenaar één communicatieplan over het armoedebeleid. Het is elke keer zoeken naar manieren waarop je de mensen waar het om gaat, het beste bereikt. We hebben in 2016 gericht ingezet op zo toegankelijk mogelijke informatie over regelingen voor mensen met een laag inkomen, bijvoorbeeld via de bibliotheek en de voedselbank. Ik kan de SP gerust stellen: het communicatiebudget wordt dit jaar volledig benut."

Nieuws overzicht

Afbeelding
Afsluiting Sijtwendetunnel van 28 april tot 18 mei 1 uur geleden 1
De bewoners van de Brunita J. Gemmekelaan protesteren al sinds vorig jaar tegen de komst van flexwoningen op het Geestwoningpad.
Buurt opgelucht: géén flexwoningen op Geestwoningpad 19 uur geleden
Afbeelding
Van chaotische hoofd naar innerlijke kind 19 uur geleden
Afbeelding
Wereldwinkel Voorschoten: volop keus voor moederdag! 19 uur geleden
Afbeelding
Intratuin rijdt mee in de Bloemencorso met betoverende auto 19 uur geleden