<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl

Plan Outlet Mall in Zoetermeer valt slecht in de regio

Voorschoten - Afgelopen woensdag was er een vertegenwoordiging van de Voorschotense Centrumondernemers aanwezig bij de bijeenkomst in het Provinciehuis waar de deelnemers zich konden uitspreken en laten informeren over de plannen voor een Outlet Mall in Zoetermeer.

In Zoetermeer werkt Ontwikkelingsmaatschappij Provast aan een spectaculair plan, de Holland Outlet Mall. Het project ligt midden tussen Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Binnen 60 minuten bereikbaar voor bijna 10.000.000 inwoners. De Holland Outlet Mall wordt een high-end fashion outlet center in het centrum van Zoetermeer en is hiermee het eerste binnenstedelijke outlet center van Nederland. Het project voorziet in een behoefte voor zowel de inwoners van Zoetermeer als ver daarbuiten.

Of het project in die behoefte voorziet is nog maar de vraag. Voor de winkeliers in de winkelcentra in de regio in ieder geval niet. Uiteindelijk ook niet voor de inwoners van de kleine gemeenten in de regio. Hoewel de inwoners van Voorschoten het monumentale hart van Voorschoten niet allemaal zullen inruilen voor een massaal en onpersoonlijk winkelcentrum bestaat toch het gevaar van omzet verlies en wie weet, uiteindelijk het sluiten van winkels. Het centrum van Voorschoten verliest dan op den duur zijn aantrekkelijkheid.

De gemeente Zoetermeer gaat onderzoek doen naar de verdere ontwikkeling van een Holland Outlet Mall. Als het (voorontwerp-) bestemmingsplan is vastgesteld door Zoetermeer, weegt de provincie af of de beoogde ontwikkeling past in het provinciaal beleid. Provinciale Staten krijgt veel reacties op de plannen, ook uit omliggende gemeenten.

Brandbrief brief ondernemers Leidse regio

Het Factory Outlet Center genaamd Holland Outlet Mall is een slecht idee dat gebaseerd is op te rooskleurige cijfers. De outlet gaat leegstand, werkeloosheid en verpaupering veroorzaken in andere winkelcentra.

De 20 ondernemers- en winkeliersverenigingen uit de Leidse regio hebben gezamenlijk een brief opgesteld met als doel de Outlet in Zoetermeer tegen te houden.

Zij verbazen zich verder over het feit dat het plan tot stand is gekomen zonder overleg met de Leidse regio. Verwonderlijk, want de Leidse regio is zelf via Economie071 wel intensief in overleg met ondernemers en de provincie over een regionale retailvisie. Hiervoor werd ook een Retaildeal gesloten met de provincie. In de retailvisie Leidse regio wordt overaanbod van winkels teruggedrongen, wat ook pijnlijke keuzes vraagt. De ondernemers van de Leidse regio roepen nu in een brandbrief de gemeenteraad van Zoetermeer op om het plan voor de Holland Outlet Mall te laten varen. Beter zou zijn om samen op te trekken en regionaal samen te werken aan vitale en compacte centra en overbewinkeling tegen te gaan.

Meer informatie: http://www.centrumvanleiden.nl en de Voorschotense Krant die 23 juni uitkomt.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten