'Bijna Thuis', het eerste boek van Jean wordt binnenkort door het weekblad Libelle uitgegeven en is als compleet boek als Bookazine voor 2.99 euro verkrijgbaar. Foto: René Zoetemelk.
'Bijna Thuis', het eerste boek van Jean wordt binnenkort door het weekblad Libelle uitgegeven en is als compleet boek als Bookazine voor 2.99 euro verkrijgbaar. Foto: René Zoetemelk.

Jean Kwok's 'Bijna Thuis' Bookazine bij Libelle

Algemeen Kunst & Cultuur

Deze maand in de Voorschotense Krant en deze week in de Libelle!

Het maandblad libelle geeft eens in de zes weken een Bookazine uit, een compleet boek in tijdschriftvorm. Zorgvuldig worden de auteurs gekozen want het zijn niet de eerste de beste die hiervoor worden gevraagd. Binnenkort valt de eer te beurt aan Jean Kwok. Jean, 'het is echt een grote eer, er worden alleen bestsellers door Libelle als Bookazine uitgegeven´

door: Redactie

Jean is inmiddels geen onbekende meer en niet in alleen in Voorschoten. Nadat zij haar eerste roman 'Girl in Translation' (Bijna Thuis in het Nederlands) uitbracht, een paar jaar later gevolgd door haar tweede roman 'Mambo in China Town' (Dans met mij) reist Jean voortdurend heen en weer van Voorschoten naar de 18 landen waar haar boeken zijn uitgebracht om interviews en voordrachten te geven. Zij heeft internationaal veel prijzen en erkenning gekregen.Haar boeken zijn gedeeltelijk autobiografisch.

In 'Girl in Translation', dat nu in de Bookazineserie van Libelle wordt uitgegeven, beschrijft zij het harde leven van arme Chinese immigranten in New York. Onder erbarmelijke omstandigheden en lange dagen werkend in een fabriek, probeert de moeder van het meisje Kimberly haar gezin te onderhouden. Kimberly krijgt een kans om naar een goede middelbare school te gaan en haar talenten worden ontdekt, ze wordt toegelaten op Harvard. Jean vertelt, 'voor een groot deel komt dit verhaal overeen met mijn eigen ervaringen.' Het tweede boek speelt zich ook af in de arme Chinese wijk Chinatown in New York. De hoofdpersoon in het boek wil danseres worden, zeer tegen de zin van haar ambitieuze moeder die voor haar dochter een serieuze carrière wenst.

Binnenkort komt het derde boek uit, ook voor een groot deel autobiografisch. Dit keer speelt het boek zich zowel in New York af als in een dorp in Nederland. Jean 'Het dorp is fictief maar zou ergens in de buurt van Amsterdam kunnen liggen. De voorlopig titel is 'Woman behind the Curtain', (de vrouw achter het gordijn). De hoofdpersoon (Sylvie) wordt als baby naar haar oma, die van uit China naar Nederland is geïmmigreerd, gebracht. Haar Amerikaans/Chinese ouders kunnen haar in NewYork niet verzorgen. De ouders krijgen later weer een dochter, dat meisje blijft bij hen en groeit op in New York. Sylvie keert later terug in het gezin en beide meisjes blijken een totaal ander karakter ontwikkeld te hebben. Het jongere zusje is heel onzeker en Sylvie is heel ambitieus. Als de oma ziek wordt gaat Sylvie naar Nederland om haar op te zoeken.Vanaf dat moment gaat er van alles mis, Sylvie verdwijnt, het onzekere jongste zusje gaat naar Nederland en moet het roer in handen gaan nemen.

Het is een verhaal over drie verschillende karakters, een verhaal dat verteld wordt vanuit drie verschillende gedachten werelden, die van de moeder, chinees, de beide meisjes, de één Amerikaans en de ander voornamelijk Nederlands. Heel knap vlecht Jean het verhaal ineen waarbij steeds de achtergrond van de hoofdpersonen herkenbaar blijft. 'Het was een moeilijk boek om te schrijven', zegt Jean, ik merk wel dat ik vooruit ben gegaan sinds mijn eerste boek. Ik ben technischer geworden en kan meer spelen met de hoofdpersonen in het verhaal. Het boek wordt mogelijk over een jaar in Nederland uitgegeven'.

Ter gelegenheid van de uitgave van het Bookazine publiceert de Libelle volgende week een groot artikel over Jean en haar familie en een video op de website.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Staking Sleutelstad is voorbij 16 uur geleden
GroenLinks raadslid Corine Ilic.
GroenLinks blij met inzicht: Geen flexwoningen Geestwoningpad 16 uur geleden
Vorig jaar werden de Voorschoten Awards voor het eerst uitgereikt. De nominaties voor dit jaar gaan binnenkort van start. Foto: PR
De nominaties voor de Voorschoten Awards starten 17 uur geleden
Tijdens een drukbezochte receptie nam Berno Gerts afscheid van zijn patiënten. Hier wordt hij geflankeerd door vertegenwoordigers van de stichting Pertolongan, Marlies Greve en Percy Ruben. Foto: PR
Huisarts Berno Gerts na 30 jaar met pensioen 19 uur geleden
Afbeelding
Boekpresentatie bij Stoomtrein Katwijk Leiden 21 uur geleden