Een van de stellingen opgenomen in de enquete die werd gepresenteerd tijdens het Dorpsgesprek op 26 juni 2017
Een van de stellingen opgenomen in de enquete die werd gepresenteerd tijdens het Dorpsgesprek op 26 juni 2017

Reactie op Dorpsgesprek

Algemeen Politiek

Afgelopen maandag vond in het Bondsgebouw het Dorpsgesprek over de toekomst van Voorschoten plaats. Wij hebben een aantal mensen gevraagd om te reageren. Onderstaand de reactie van dorpsgenote Caroline Plomp

Staat de gemeente echt zo dicht bij de burger in Voorschoten?

Mij werd gevraagd om een reactie te geven op de Inwonersavond van 26 juni jl. Op die avond kwamen twee grote thema's aan bod; de bestuurlijke en de financiële toekomst.

De avond werd druk bezocht, in allerijl werden er nog stoelen bij gezet. Helaas waren er niet zoveel jonge inwoners van Voorschoten aanwezig. Mogelijk dat dat ook invloed had op de discussie over de bestuurlijke toekomst.

De bestuurlijke toekomst is een heel ingewikkeld verhaal, daar is iedereen het over eens. Keuzes die worden gemaakt bepalen straks de manier waarop beslissingen worden genomen. Wat heel ondoorzichtig maakt is dat wij als inwoners geen idee hebben van alle samenwerkingsregelingen waar Voorschoten in zit. We hebben geen idee wat waar wordt beslist. Dus is mijn vraag of de (bestuurlijke) gemeente wel zo dicht bij de Voorschotense burger staat. Als je alleen al kijkt naar de regeling Holland Rijnland en wat daar allemaal wordt beslist, dat alles vindt plaats buiten het gezichtsveld van de burger. De burgemeester gaf aan met de opmerking "de gemeenteraad van Voorschoten beslist over de lantarenpalen en de stoeptegels, oneerbiedig gezegd" hoe beperkt de invloed van de gemeenteraad nog is. 

Maar ook binnen onze gemeente vraag ik mij af of de gemeente daadwerkelijk zo dicht bij de burgers staat. Ten aanzien van de zorg, waar kennelijk zo veel geld over blijft dat het naar het begrotingstekort is gegaan, vraag ik mij af of de gemeente degene die zorg nodig hebben wel voldoende weten te vinden. En andersom evengoed; weten degene die zorg nodig hebben wel voldoende de gemeente te vinden? Hoe kan het zijn dat er zoveel geld over blijft? Staat de gemeente in dit opzicht wel echt dicht bij de burger?

Ten aanzien van burgerparticipatie hebben we uit het rapport over de bestuurskracht van Voorschoten mogen vernemen dat het treurig gesteld is in Voorschoten. Dat burgers bijvoorbeeld pas bij het eind van een besluitvormingsproces werkelijk in beeld komen. Dus ook hier staat de gemeente helemaal niet zo dicht bij de burger.

We hebben een hele actieve gemeenschap in Voorschoten maar is dat ondanks de gemeente of dankzij de gemeente? Hebben we elkaar nodig in Voorschoten om toch gehoor te vinden bij de gemeente en schept dat een band?

Als burger zou ik graag willen dat de beslissingen die mijn leven en leefomgeving raken of die van mijn kinderen of buurt zo transparant mogelijk worden genomen. Dat vind ik belangrijk. Belangrijker nog dat Voorschoten formeel zelfstandig blijft. Want hoe zelfstandig zijn we eigenlijk?

Belangrijk vind ik dat we ons bewust zijn dat het gaat om de toekomst van onze jongeren, onze kinderen. Dat we moeten denken in kansen en in mogelijkheden. Dat is belangrijk om Voorschoten niet te laten vergrijzen. Angst is een slechte raadgever en je hoeft niet het kind met het badwater weg te gooien maar alleen met nostalgie redden we het in deze tijd niet.

Daarvoor zijn de ontwikkelingen op het gebied van huisvesting, infrastructuur, economie, duurzaamheid, werkgelegenheid, zorg, onderwijs, sociaal domein enz. te veel omvattend.

De (bestuurlijke) gemeente Voorschoten is heel goed benaderbaar maar of dat ook wil zeggen dat ze dicht bij de burger staat is, is dus maar de vraag. Misschien is het wel veel belangrijker dat de gemeente de belangen van de burgers goed behartigd op een transparante wijze. Misschien is het wel veel belangrijker dat we een deskundige gemeente hebben waar geen sprake is van belangenverstrengeling, iets wat in een dorp ook altijd een lastig punt is, dan de vraag hoe dicht de gemeente bij de burger staat.

Dat bovenstaande vragen worden opgelost door samen verder te gaan met Wassenaar, vind ik een wel hele simpele conclusie. Wassenaar heeft even grote bestuurlijke problemen als Voorschoten en ook financieel is daar veel aan de hand. Is een gemeente bestaande uit Voorschoten en Wassenaar capabel genoeg om alle ontwikkelingen aan te kunnen? En is die schaalvergroting efficiënt genoeg of moeten we met meerdere kleine gemeenten samen gaan werken zoals op de inwonersavond als nieuwe visie naar voren kwam? Groene Hart gemeenten, tussen Leiden en Den-Haag. Hoe het dan moet met de diverse gemeenschappelijke regelingen, bleef op de inwonersavond ook een grote vraag.

Meer overzicht, meer onderzoek, meer diepgang daarbij is nodig om een weg te vinden voor Voorschoten die toekomst bestendig is.

Dat geldt eveneens voor het agendapunt dat daarna aan de orde kwam; de financiële toekomst van Voorschoten.

Voordat er keuzes gemaakt kunnen worden zal er eerst een goede analyse moeten komen van de Begrotingsscan die door de Provincie gemaakt is. Waar geeft Voorschoten veel geld aan uit in vergelijking met de andere gemeenten? Zijn daar redenen voor? Waar geeft Voorschoten hetzelfde uit per inwoner, waar minder. Dat moet duidelijk worden. Daarna moeten inwoners worden geïnformeerd en dan kan je met elkaar over keuzes gaan hebben. Maar als de lasten voor inwoners in Voorschoten al heel hoog zijn in vergelijking met andere gemeenten dan moet je geen lasten gaan verzwaren zonder dat je daar een hele grondige onderbouwing voor hebt. Je moet ook geen subsidies stopzetten of gaan korten als blijkt dat Voorschoten in vergelijking met anderen helemaal niet zoveel uitgeeft aan subsidies. Kortom eerst analyseren, dan informeren zodat de inwoners kunnen reageren.

Ook het onderzoek waar door de Rekenkamer aan gewerkt wordt zal mee moeten worden genomen in de analyse. Immers men leert van het verleden, om het in de toekomst beter te kunnen doen.

Kortom veel uitdagingen voor Voorschoten maar ook veel kansen. Hopelijk lukt het om meer jonge mensen te betrekken bij de discussie, zodat naast de zo belangrijke inzichten op basis van ervaringen ook nieuwe inzichten op basis van nieuwe ontwikkelingen en kennis kunnen worden benut.

Caroline Plomp.

Voorschoten 28-6-2017.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 13 minuten geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 4 uur geleden 14
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 21 uur geleden 9
Onlangs werd 25 jaar aangepast roeien, gevierd bij Roeivereniging Rijnland
25 jaar aangepast roeien binnen roeivereniging Rijnland gisteren
Afbeelding
MHC Forescate JO14-2 toont teamspirit tegen koploper Rijswijk gisteren