Afbeelding

David Jongste stunt met titel Open Jeugdkampioen van Nederland

Algemeen Sport

Voorschoten - Schaakvereniging Voorschoten heeft een nationale jeugdkampioen erbij: David Jongste! David is één van de vijfentwintig Voorschotense deelnemers die van maandag 7 augustus tot en met zaterdag 12 augustus in Borne aan het Open Nederlands Jeugdschaak Kampioenschap (ONJK) hebben deelgenomen. Als trainers en begeleiders waren Rosa Ratsma, Peter Wilschut, Igor Damen, Marcus Driessen en Roderick van Kempen naar Twente afgereisd. Het kampement stond in Delden, op een half uurtje fietsen van de toernooizaal.

Aan het ONJK doen jaarlijks zo'n driehonderd enthousiaste jeugdschakers mee. Doordat het open kampioenschap in de zomervakantie plaatsvindt heeft het een internationaal deelnemersveld. De Voorschotense jeugdschakers hebben gespeeld tegen Chinese, Zweedse, Belgische en Duitse leeftijdsgenoten. Schaakvereniging Voorschoten was in alle leeftijdscategorieën vertegenwoordigd; van de H-categorie (tot en met zeven jaar) tot aan de A-categorie (tot en met twintig jaar). Echter, een week voor aanvang van het toernooi ontbrak de latere winnaar van de A-categorie nog. Zijn last-minute aanmelding bleek een gouden greep!

Het geheim van Davids succes is mogelijk te verklaren door de onbevangenheid waarmee hij aan het kampioenschap is begonnen. Zonder druk of bijzondere verwachtingen maar met de insteek om een leuke én gezellige schaakweek te hebben. Hiermee is niet gezegd dat hij de partijen als een leuk tussendoortje zag, welnee! Hij won zijn eerste twee partijen soepel, maar liep in de derde partij tegen een harde counter op. Het bleek niet alleen zijn eerste nederlaag te zijn, maar tevens ook zijn laatste. Hij won achtereenvolgens van een Belgische en een Duitse tegenstander, waarna het duel met clubgenoot Jip Damen wachtte. Het werd geen bloedeloze remise, maar een bloedstollend gevecht met wisselende kansen. Na de partij kon Jip zijn titelaspiraties opbergen en vestigden de Voorschotense supporters hun hoop op een stunt van David, die vleugels leek te hebben gekregen. Hij won in de zevende ronde van medekoploper Lando Korten en wierp in de achtste ronde ook Eelke de Boer terug. Deze wedstrijd toonde de energie en de lef waarmee David schaakte. Op het moment dat Eelke leek te ontsnappen met een gelijkspel, bleef zijn tegenstrever vol risico voor de winst gaan.. In een inmiddels bijna lege speelzaal wist hij het hoofd koel te houden en Eelke te verleiden tot het maken van de beslissende fout. Een gejuich klonk op uit de analysezaal, waar begeleiders, ouders en spelers de partij live via internet volgden. Bij het ingaan van de negende en tevens laatste ronde was het verschil met Jonas Hilwerda, de enige overgebleven achtervolger, een vol punt. In het onderlinge duel werd na achttien zetten de vrede getekend, van een aanval op de koploper is het niet gekomen. David heeft met de titel loon naar werken gekregen en voor een daverende verrassing gezorgd. Petje af voor deze prestatie!

De nevenactiviteiten van het toernooi werden ook goed bezocht. Het prestigieuze voetbaltoernooi op donderdagmiddag werd gewonnen en één van de Voorschotense teams reikte tot de finale van het teamsnelschaaktoernooi. Het bughouse-toernooi leverde veel hilarische momenten op, één van de duo's werd gevormd door Jip Damen met Wiebe Zoet. Wiebe was met vijf jaar de benjamin van de delegatie en Jip met reeds twaalf achtereenvolgens deelnames op zijn naam de senior.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Toerclub Stompwijk organiseert 31e Elfdorpentocht 2 uur geleden
Afbeelding
Activiteiten meivakantie bij Intratuin 6 uur geleden
Binnenkort komt het eerste boek van Astrid Janson over haar hechtingsstoornis uit. Tegelijkertijd is ze hobbyfotograaf en exposeert in Amersfoort. Foto: VSK
Ontmoeting bij de Dorpspomp 8 uur geleden
Afbeelding
Vacature doktersassistente 8 uur geleden 1
Afbeelding
Cyberaanval op gemeente afgeslagen 9 uur geleden