Columnist Ron Vonk
Columnist Ron Vonk

Opeens heb je het!

Algemeen

Belevenissen in de theewinkel.

In mijn praktijk als loopbaancoach ben ik geboeid geraakt door mensen die soms ogenschijnlijk merkwaardige loopbaanstappen nemen. Bekend zijn de voorbeelden van mensen die een Bed & Breakfast of hotel beginnen. En wie kent niet de TV commercial " Opeens heb je het"  ik word conducteur!" http://www.steam.nl/nl/projects/nederlandse-spoorwegen/opeens-heb-je-het. Straks komt die terug maar dan voor buschauffeur!

Onlangs sprak ik met Fredt Moers. Ik had gehoord en gelezen dat hij in Leiden een theespeciaalzaak begonnen was, na jarenlang in de cultuursector als maker en (interim-) manager gewerkt te hebben.

Daar wilde ik direct meer van weten en ik maakte een afspraak met Fredt om voor mezelf meer te weten te komen. Hoe was hij tot deze stap gekomen, welke alternatieven waren aan de orde geweest en hoe paste dit op wat hij daarvoor gedaan had. Dit waren zo'n beetje de vragen die ik in mijn hoofd had toen ik zijn winkel binnenstapte. Neem al vast eens een kijkje: www.moers-thee-en-meer.nl.

Op bezoek bij Fredt kwam ik erachter dat hij feitelijk heel dicht bij zijn oude stiel was gebleven. In zijn winkel in de Pieterskerk-Choorsteeg creëert hij voor de bezoekers een belevenis. Zoals theedrinken volgens Fredt ook moet zijn. Vanaf het moment dat je de winkel binnenstapt word je ondergedompeld in een sfeer van rust en balans. Zijn winkel is een verleidelijk mooi toneel, compleet met decor en rekwisieten. Fredt zag ik in zijn winkel en met zijn klanten als de gepassioneerde regisseur en verteller, die je meeneemt aan de hand en je laat ontdekken.

Waarom vind ik dit nu interessant? Ik kom in mijn praktijk nogal eens mensen tegen die op zoek moeten naar een nieuwe job. Vaak omdat het bedrijf of de sector waarin ze al lang werkten, moet afschalen of een nieuwe richting inslaat, waar zij niet meer bij passen. Het is dan de kunst iets nieuws te vinden wat aansluit op ervaring en drijfveren en waar vraag naar is.  Dat is vaak lastig omdat er druk op staat en het niet de eerste keus van de kandidaat is.

Een stap zoals Fredt die gezet heeft past goed bij een wel overwogen plan van iemand die zelf bewust regie voert op zijn eigen loopbaan, die zich laat leiden door zijn drijfveren en wat hij goed kan. Voor Fredt was belangrijk dat hij niet meer verder wilde met de hectiek van het managen en regelen en alle verantwoordelijkheden voor anderen die daarbij horen. Hij wilde aan de slag met een concreet product; iets wat je beet kan pakken en laten zien. Zo te zien is Fredt daarin goed geslaagd en tegelijk dicht gebleven bij wat hij oorspronkelijk deed: een beleving mogelijk maken.

Door: Ron Vonk

Nieuws overzicht

Afbeelding
Mis het niet: De Goed Voor Elkaar Show 2024! 3 uur geleden
Wethouder Paul de Bruijn kwam Imadeddine Hader van de Stichting Assalem feliciteren. Foto's: VSK
Het begin van een traditie: samen het Suikerfeest vieren 9 uur geleden 1
Afbeelding
Blijf langer sterk 12 uur geleden
De eerste Zonnebloemloten zijn verkocht door Zonnebloemvoorzitter Bert Dedden, aan burgemeester Stemerdink
Burgemeester Nadine Stemerdink koopt eerste Zonnebloemloten 17 apr, 15:04
Afbeelding
Voorschoten sluit aan bij Hollandse Plassen 17 apr, 13:42