Wethouder Nanning Mol reikt namens de gemeente Voorschoten de kristallen vaas met inscriptie uit aan de bestuursleden van de VKK, René Smittenaar (l) en Gert Both (r)
Wethouder Nanning Mol reikt namens de gemeente Voorschoten de kristallen vaas met inscriptie uit aan de bestuursleden van de VKK, René Smittenaar (l) en Gert Both (r) Foto: VSK

Gouden jubileum Voorschotense Kunstkring

Algemeen Kunst & Cultuur

Voorschoten - Zaterdag 2 september verzamelde kunstminnend Voorschoten zich in het Museum Voorschoten voor de opening van de jubileumtentoonstelling van de Voorschotense Kunstkring. (Zie ook onderstaand het artikel uit de Voorschotense Krant van augustus).

Atelier Molenlaan 
De tentoonstelling werd geopend door Leonhard Schrofer, zoon van mede-oprichters Willem Schrofer en Hannie Bal, die in het eerste gedeelte van de jubileum tentoonstelling samen met Sierk Schröder, Nederlands belangrijkste portretschilder van de 20 eeuw, in de schijnwerpers worden gezet.
Leonard Schrofer vertelde dat zijn ouders Willem Schrofer en Hannie Bal elkaar leerden kennen op de Kunstacademie in Den Haag. In 1956 verhuisden zij naar Voorschoten naar de Veurseweg. Op de Molenlaan 3, in een vroegere bakkerij, werd het atelier gevestigd. Het werd een belangrijke ontmoetingsplek voor Voorschotense kunstenaars, zoals o.a.de bekende kunstenaars Harm Kamerlingh Onnes en Paul Citroen. Uiteindelijk leidde het tot de oprichting van de Voorschotense Kunstkring in 1967.

Jubileumboek
Ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan is een jubileumboek 'In het spoor van'samengesteld dat door Gert Both, voorzitter van de VKK werd uitgereikt aan wethouder Nanning Mol, met dank aan de gemeente Voorschoten voor het verstrekken van subsidie ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan, René van der Smeede, voorzitter van het museum Voorschoten als dank voor de samenwerking met het museum en aan Reinart van Staalduinen voorzitter van het fonds Nut Voorschoten, als dank voor de financiële ondersteuning om de viering van het 50 jarig bestaan mogelijk te maken.

Kunst inspireert en scherpt de ziel

Wethouder Nanning Mol bood het bestuur van de VKK de kristallen vaas met inscriptie van de gemeente Voorschoten aan. 'Kunst inspireert, scherpt de ziel en maakt ons rijk. De Voorschotense Kunstkring maakt met haar activiteiten van Voorschoten een heel rijk dorp, zo complimenteerde de wethouder het bestuur van de VKK.

Artikel Voorschotense Krant van augustus:

Met drie keer een tentoonstelling in Museum Voorschoten en gelijktijdig op de zolders van het Ambachts- en Baljuwhuis in de Voorstraat, viert de Voorschotense Kunstkring (VKK) in de maanden september, oktober en november uitgebreid dat de kunstkring 50 jaar bestaat. Een halve eeuw waarin Voorschoten in eigen dorp kennis kon maken met heel gevarieerde beeldende kunst. En nog altijd is de vereniging springlevend.

door Bert Westra

Voorschoten - De geschiedenis begint met een kunstmarkt in 1965 in het toen vervallen Ambachts- en Baljuwhuis op initiatief van bekende kunstenaars als Paul Citroen, Harm Kamerlingh Onnes, Bertus de Korte, Hannie Bal, Willem Schrofer en Anne Westgeest, allemaal uit Voorschoten en omgeving. Dat wordt zo'n succes dat men de kunstmarkt in 1966 herhaalt en in 1967 tot de oprichting van een kunstkring besluit. Die organiseert vervolgens regelmatig exposities in het Cultureel Centrum en het atelier van Willem Schrofer aan de Molenlaan, waar de leden ook vaak bij elkaar komen voor oefensessies en kennisuitwisseling. Nadat het A/B huis in 1982 is gerestaureerd, wordt de zolder daarvan de vaste expositieruimte en die is dat nog steeds.

Behalve met de vele exposities, timmeren de VKK en zijn leden in een halve eeuw nog op veel andere manieren aan de weg. Want wie herinnert zich niet de fraaie schutting die het open gat maskeerde naast de oude Rabobank, waar tegenwoordig Dirk van den Broek is gevestigd. En de vrolijk beschilderde geblindeerde ramen van de oude fietsenzaak van Rol, die nu in de gevelpartij van de Hoogvliet Supermarkt is geïntegreerd. En de exposities in het Rabobankgebouw en de oude Gevers Deynootschool, toen die leegstonden.

Zorgen om subsidie
De kunstenaarsclub levert een belangrijke bijdrage aan het culturele klimaat in het dorp. Burgemeester Cannegieter, wethouders, gemeenteraad en ambtenaren hadden daar destijds veel oog voor. De gemeente kocht regelmatig werken van VKK-leden, die nog steeds menige kamer in het gemeentehuis sieren. Nog altijd is de VKK blij met zijn sfeervolle onderkomen en de bescheiden jaarlijkse subsidie. Wel kijkt men met zorg naar de plannen om deze te schrappen. Begin deze eeuw mislukt een samengaan met het museum in de oude ijzerwarenwinkel op Voorstraat 17, als de uitbreidingsplannen van het pand worden afgeblazen. Gelukkig staat dat een samenwerking als nu bij de jubileumexposities niet in de weg.

Kult4Kids
Sinds 2012 wil de VKK ook de jeugd meer vertrouwd maken met hedendaagse beeldende kunst. Op initiatief van één van de leden, Jacqueline van der Grijn, is Kult4Kids ontwikkeld voor de groepen 7 van de basisschool. Kult4Kids vindt plaats in november.

Exposities Museum en A/B-huis
Op zaterdag 2 september om 16 uur worden de eerste exposities geopend. Tot en met 24 september staan Sierk Schröder, Hannie Bal en Willem Schrofer centraal. U kunt werken van hen in deze periode in Museum Voorschoten gratis bekijken op de woensdagen, zaterdagen en zondagen tussen 12 en 17 uur. Ook is er aandacht voor de geschiedenis. Op de zolders van het A/B huis zijn werken te zien van hedendaagse kunstenaars, die zich door deze drie oprichters hebben laten inspireren. De tentoonstellingen zijn een bezoek meer dan waard!

Leonhard Schrofer, zoon van mede-oprichters Willem Schrofer en Hannie Bal, verricht de officiele opening.
Uitreiking van het jubileum boek. vlnr Gert Both, Nanning Mol, Reinart van Staalduinen, René van der Smeede
Bezoekers jubileumtentoonstelling VKK
Afbeelding
De belangstelling was enorm
Liggend halfnaakt op divan met geplooide lange rok van Sierk Schröder, een topstuk tijdens Jubileumexpositie #1 van de Voorschotense Kunstkring (fotocopyright stichtingsierkschroeder.com)

Nieuws overzicht

Afbeelding
Kinderpartijtje in het filmtheater 48 minuten geleden
Het trieste resultaat van één nacht vorst. 90% van de druivenoogst is mislukt.
Vorst nekt druivenoogst Chateau Deux Filles 2 uur geleden
Anja en Zhang Hu zijn al 25 jaar eigenaar van Restaurant Alexander. Een must voor de liefhebbers van de echte Chinese keuken. Foto: PR
Restaurant Alexander: de echte traditionele Chinese keuken 4 uur geleden
Na afloop werd er nog druk gediscussieerd over de antwoorden. Het bleef nog lang gezellig!
Ruim 180 deelnemers aan Oranje Pubquizzen 8 uur geleden 4
Afbeelding
Volleybalrecreanten Gemini Kangeroes zoeken sociale spelers 23 apr, 16:10