Felicitaties van burgemeester Bouvy-Koene voor het echtpaar Snieder dat hun 60-jarig huwelijk vierde. Foto: VSK
Felicitaties van burgemeester Bouvy-Koene voor het echtpaar Snieder dat hun 60-jarig huwelijk vierde. Foto: VSK

60 jaar getrouwd: samen lachen en samen huilen

Algemeen Regio nieuws

Voorschoten – Ze ontmoetten elkaar in Amsterdam en 60 jaar geleden werd het huwelijk voltrokken in….. het Friese De Lemmer. Hoe dat zo kwam vertelde het echtpaar Snieder aan burgemeester Bouvy-Koene die kwam feliciteren. 

'Ik ben weliswaar niet geboren in Friesland maar wel uit Friese ouders', vertelt mevrouw. 'Zij waren al voor mijn geboorte naar Noord-Holland verhuisd maar ik ben wel tweetalig opgevoed!' Mevrouw kwam terecht in de zorg en kreeg een baan in Amsterdam. 'Daar raakte ik bevriend met een meisje en kwam bij haar in huis wonen. Zij had een broer….'

En dat was meneer. Geboren en getogen in Amsterdam zocht hij zijn werk juist in het groen en deed zijn opleiding in Boskoop. Daarna kon er worden getrouwd. 'Maar in de oorlog waren mijn ouders terug naar Friesland gegaan', gaat mevrouw verder. 'Naar De Lemmer en zijn konden niet meer naar Amsterdam komen. Dus toen besloten we maar in Friesland te trouwen.' Dat ging niet zonder slag of stoot want trouwen in het Friese kon alleen als het echtpaar daar minstens zes weken woonde. 'We hebben allebei onze baan opgezegd en zijn naar Friesland gegaan!'

De bruiloft was niet alleen daarom heel bijzonder. Het paar trouwde namelijk niet alleen. 'Nee, mijn zus en haar man, en de broer van mijn man en zijn vrouw, zijn op hetzelfde moment getrouwd. Drie paren dus. Het grappige was dat mijn zus en ik samen onze trouwjurk hebben gemaakt. Het huis leek wel een naaiatelier.'

Meneer vond werk in de Noordoostpolder en het paar verhuisde naar Kampen waar de eerste van uiteindelijk vier kinderen werd geboren. 'Begin jaren zestig kreeg mijn man een baan bij de gemeente Voorschoten. Hij had er nog nooit van gehoord maar ik wel, via vrienden in Katwijk.' Meneer werkte in de buitendienst als opzichter/tekenaar. 'We hadden een geweldig team',  vertelt hij waarna hij en de burgemeester in een ernstig gesprek verzeild raken over gemeentezaken. 

Maar vanwege die baan verhuisde het hele gezin in 1961 naar Voorschoten. Mevrouw heeft altijd voor het gezin gezorgd. Haar hobby was kleding naaien. 'Dat begon al met mijn bruidsjurk maar ik had er zo'n aardigheid in dat ik steeds meer achter de naaimachine kroop. Ik maakte echt alles zelf en dat heeft ons veel geld gescheeld.' In haar vrije tijd zong ze graag bij De Lofstem. 'Dat is nu Exultate Deo.'

Inmiddels zijn er dertien kleinkinderen en zelfs een achterkleinkind. 'Twee van onze dochters wonen in het buitenland en de oudste heeft zes kinderen, waaronder twee tweelingen. Toen die geboren werden, ben ik naar Engeland gegaan om te helpen', zegt mevrouw. 

Het grote feest was van de zomer toen alle familieleden bij elkaar kwam in het Archeon. Trots wordt de foto die toen gemaakt is, getoond. 

En: wat het is geheim van een lang en gelukkig huwelijk? 'Humor, veel humor', lacht mevrouw. 'Maar ook samen lachen, samen huilen en samen blijven! 
 

Nieuws overzicht

De bewoners van de Brunita J. Gemmekelaan protesteren al sinds vorig jaar tegen de komst van flexwoningen op het Geestwoningpad.
Buurt opgelucht: géén flexwoningen op Geestwoningpad 5 uur geleden
Afbeelding
Van chaotische hoofd naar innerlijke kind 5 uur geleden
Afbeelding
Wereldwinkel Voorschoten: volop keus voor moederdag! 5 uur geleden
Afbeelding
Intratuin rijdt mee in de Bloemencorso met betoverende auto 5 uur geleden
Afbeelding
Lang zal hij leven! 11 uur geleden