Afbeelding

Verdacht materiaal in Natuurspeeltuin is hecht-gebonden asbest

Algemeen Regio nieuws

Voorschoten - Op maandag 25 september jl. is bij de gemeente melding gemaakt van kapot glas en stukjes plaatmateriaal op twee plekken in de natuurspeeltuin aan de Veurseweg. In overleg met het bestuur van Stichting Natuurspeeltuin Voorschoten is de speeltuin die middag gesloten.
 
Onderzoek
Dinsdag 26 september hebben de gemeente en de Omgevingsdienst West-Holland het terrein bezocht en visueel onderzoek gedaan op de twee plekken. Bij dat onderzoek is enig verdacht plaatmateriaal aangetroffen. Laboratoriumonderzoek wijst nu uit dat het gaat om plaatmateriaal met hecht-gebonden asbest. De eigenaar van de grond en het stichtingsbestuur zijn hierover geïnformeerd.
 
Wat betekent dit voor de gezondheid?
De GGD Hollands-Midden laat weten: Het gaat om plaatmateriaal met hecht-gebonden asbest. Asbest veroorzaakt een gezondheidsrisico wanneer losse asbestvezels langdurig ingeademd kunnen worden. Daar is in dit geval geen sprake van. De asbest bevindt zich hier niet in de lucht, maar zit in een hecht-gebonden vorm in het gevonden materiaal. Omdat het gevonden materiaal in deze vorm in de bodem zat, verwacht de GGD geen gezondheidsrisico's.
 
Heeft u vragen?
Mocht u vragen hebben over uw gezondheid, dan kunt u tijdens kantoordagen van 08.30 uur – 17.000 uur telefonisch contact opnemen met het team Milieu Hygiëne en Gezondheid van de GGD Hollands Midden, via telefoonnummer 088 308 3381 of email naar mhg@ggdhm.nl
 
Heeft u algemene vragen over de werkzaamheden en de verdere gang van zaken? Dan kunt u contact opnemen met het Klant Contact Centrum van de gemeente via het telefoonnummer 14071.
 
Wat gaat er nu verder gebeuren?
De Omgevingsdienst West-Holland voert een onderzoek uit naar de herkomst en de kwaliteit van de bij de aanleg van de speeltuin toegepaste grond. Aan de hand van de resultaten wordt een advies opgesteld welke acties de eigenaar van het terrein moet gaan nemen. De speeltuin blijft gesloten tot nader orde.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Afsluiting Sijtwendetunnel van 28 april tot 18 mei 2 uur geleden 1
De bewoners van de Brunita J. Gemmekelaan protesteren al sinds vorig jaar tegen de komst van flexwoningen op het Geestwoningpad.
Buurt opgelucht: géén flexwoningen op Geestwoningpad 20 uur geleden
Afbeelding
Van chaotische hoofd naar innerlijke kind 20 uur geleden
Afbeelding
Wereldwinkel Voorschoten: volop keus voor moederdag! 20 uur geleden
Afbeelding
Intratuin rijdt mee in de Bloemencorso met betoverende auto 20 uur geleden