Olav du Ry van Beest Holle,  op het schilderij zijn grootvader  Gérard du Ry van Beest Holle. Foto: VSK
Olav du Ry van Beest Holle, op het schilderij zijn grootvader Gérard du Ry van Beest Holle. Foto: VSK

'Jalna', zoektocht naar de waarheid

Algemeen Kunst & Cultuur

Het is een bekend gegeven dat een familiegeheim zwaar kan drukken op kinderen die wel voelen maar niet weten wat er is gebeurd.

door: Redactie

Voorschoten - Olav Du Ry van Beest Holle, oud huisarts uit Leiderdorp en sinds zeven jaar woonachtig in Voorschoten heeft dit ervaren. Hij groeide op in de wetenschap dat zijn ouders 'fout' waren in de oorlog maar er werd niet over gepraat. Hij ging op zoek naar de achtergronden van het verhaal. Het werd een zoektocht met een ontluisterende onthulling, de beschuldigingen bleken ongegrond maar hadden het leven van het gezin blijvend beïnvloed. Want, zegt Du Ry, "Hoewel wij geen kinderen van NSB'ers waren, werd er wel zo naar ons gekeken en gingen wij ons ernaar gedragen".

Eenmaal gepensioneerd, duikt Du Ry in de geschiedenis van zijn familie en besluit er een boek over te schrijven, want 'mijn kinderen en kleinkinderen moeten de waarheid weten en van mij horen'. Hij beschrijft hoe zijn ouders in 1932 trouwden en een uitgeverij in Berlijn begonnen en in de oorlog het bedrijf naar Den Haag verplaatsten. Begin 1944 verhuisde het gezin naar Putten waar het landhuis Jalna werd gehuurd. Zijn vader wist te voorkomen dat hij eveneens werd opgepakt en gedeporteerd naar Neuengamme waarbij 661 mannelijke inwoners werden gedeporteerd. Het ontkomen aan de razzia en het feit dat de familie in Berlijn heeft gewoond en daar een uitgeverij had was waarschijnlijk de reden dat zij direct na de oorlog verdacht werden van collaboratie. Het gezin werd geïnterneerd, hun bezittingen werden onder beheer gesteld en het werd vader Du Ry verboden om tot 1951 zijn bedrijf uit te voeren.


'Hoewel wij geen kinderen van NSB'ers waren, werd er wel
zo naar ons gekeken
en gingen wij ons
ernaar gedragen'



Na in Nederland alles kwijt geraakt te zijn en een paar jaar in Frankrijk doorgebracht te hebben keert het gezin terug naar Duitsland en probeert daar hun leven weer op te bouwen. Dan scheiden de ouders en keert Olav Du Ry met zijn jongste zuster en moeder terug naar Nederland. Binnen het gezin werd er niet over de gebeurtenissen tijdens die periode gesproken.

Voor haar boek doet historicus Madelon de Keizer, onderzoek naar de razzia van Putten. Du Ry, 'voor Madelon de Keizer stond het vast dat wij 'kinderen van NSB'ers' waren. Maar mijn oudste zuster vertelde later dat dit beslist niet waar was, maar meer dan dat wilde zij er niet over kwijt. Om aan deze geheimzinnigheid een eind te maken besloot Du Ry op zoek te gaan naar de waarheid, 'waren mijn ouders nou wel of niet fout in de oorlog?'

Acht jaar lang gaat hij nauwkeurig de geschiedenis van het gezin na. Ontzet is hij als hij ontdekt dat het Nederlands Beheers Instituut, dat onderzoek verricht naar het oorlogsverleden van, van collaboratie verdachte Nederlanders, al in 1949 heeft verklaard dat er geen enkele grond was gevonden voor de verdenkingen, het bleek zelfs dat zijn ouders onderduikers in huis hebben gehad. Desondanks mocht zijn vader toch nog twee jaar daarna zijn bedrijf niet uitvoeren en kwam het gezin financieel aan de grond te zitten. 'Volkomen onterecht dus en mijn ouders hebben nooit een excuus voor de onterechte beschuldigingen en de gevolgen daarvan ontvangen'.

In 2016 heeft Du Ry alle gegevens verzameld en gaat dan aan de slag om zeer gedetailleerd zijn levensgeschiedenis op papier te zetten. Het is te lezen in 'Jalna', een boek van 408 pagina's met 77 kleurenfoto's, dat is uitgegeven door de uitgeverij Almansgeest, die Du Ry, in het voetspoor van zijn vader, hiervoor heeft opgericht. Het boek is verkrijgbaar via www.almansgeest.nl en kost iets minder dan € 30,00.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Voorschotense Krant vrijdag in de bus en op www.voorschotensekrant.nl 12 uur geleden
Afbeelding
"BLIJSPEL" VERGETELHEID toneelgroep Voorschoten: alleen nog kaarten voor 6 april 15 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 21 uur geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 28 mrt, 09:00 27
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 27 mrt, 15:44 9