Afbeelding

'Kinderen zijn meer dan een methode!'

Algemeen Regio nieuws

Voorschoten – Een deel van de Voorschotense leraren gaat donderdag naar Den Haag om bij het landelijke protest te zijn. Juf Conny van der Krogt van de Fortgensschool niet. Zij blijft, net als haar collega's, op school 'alhoewel ik uit principe tegen staken ben sta ik wel achter de reden.' De kinderen komen dan wel niet op school, de leerkrachten zijn er wel want 'het werk gaat door'.

De leraren gaan de straat op voor meer geld. 'Natuurlijk wil je meer verdienen, maar op het moment is het gewoon oneerlijk verdeeld ', zegt Conny. 'Een leerkracht op de basisschool krijgt veel minder dan een leerkracht in het voortgezet onderwijs. Dat kan wel oplopen tot maandelijks € 700,- terwijl je met hetzelfde diploma ook op een VO school in een aantal vakken mag lesgeven.

Alle leerkrachten zijn HBO geschoold. 'En 80% heeft daarnaast nog aanvullende opleidingen gedaan tot HBO+ of master. En toch is het maximaal haalbare salaris van een leerkracht op de basisschool € 3400,- bruto per maand. Je komt gewoon niet verder. Voorheen werkten we 42 uur per week. Daarvoor kregen we wel veel vakantiedagen maar dat is vorig jaar teruggedraaid. In de nieuwe cao staat 40 uur maar in die tijd haal je je werk niet als je onderwijs op niveau wilt geven. Het rooster zit al overvol en er komen steeds meer taken bij. Nu moeten alle kinderen bijvoorbeeld naar het Rijksmuseum en de Tweede Kamer. Leuk hoor, maar wanneer??

En dan heb ik het nog niet over de kinderen die extra aandacht nodig hebben. Buitenlandse kinderen, kinderen met een achterstand of juist die voorlopen. Ze moeten allemaal onderwijs op maat krijgen en dat betekent dat je extra taken hebt, wil je het maximum uit de kinderen halen. Die tijd is er nu al bijna niet. Je geeft geen les aan een klas van 30 leerlingen, je geeft les aan 30 kinderen met allemaal een eigen manier van werken. Daar wil (en moet) je, als leerkracht, rekening mee houden.

Hoe het ook afloopt, Juf Conny is donderdag gewoon op school, al is het in een lege klas. 'Er zijn afgelopen weken oudergesprekken gevoerd, kindergesprekken en we hebben onze eigen inzichten. Die moeten allemaal in een plan worden ingevoerd dat de onderwijsbehoefte aangeeft. Onderwijs moet nou eenmaal op maat zijn, voor alle kinderen in de klas. Kinderen zijn veel meer dan alleen een methode, ze verdienen een goede start en dan moet je niet de leerkrachten overbelasten maar juist ondersteunen.'

Nieuws overzicht

De bewoners van de Brunita J. Gemmekelaan protesteren al sinds vorig jaar tegen de komst van flexwoningen op het Geestwoningpad.
Buurt opgelucht: géén flexwoningen op Geestwoningpad 13 uur geleden
Afbeelding
Van chaotische hoofd naar innerlijke kind 13 uur geleden
Afbeelding
Wereldwinkel Voorschoten: volop keus voor moederdag! 13 uur geleden
Afbeelding
Intratuin rijdt mee in de Bloemencorso met betoverende auto 13 uur geleden
Afbeelding
Lang zal hij leven! 19 uur geleden