Maarten-Luther (1483-1546)
Maarten-Luther (1483-1546)

Oecumenische Lutheravond

Algemeen Kunst & Cultuur

Voorschoten - Op 31 oktober a.s. is het vijfhonderd jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen op de deur van de universiteitskapel in Wittenberg aanbracht.
Ook al is dat volgens verschillende wetenschappers nooit gebeurd, toch wordt deze datum aangehouden als het begin van de Hervorming. Luther wilde een hervorming van de kerk. Helaas liep dat uit op een kerkscheuring waarin protestanten en katholieken tegenover elkaar kwamen te staan. Daar willen we het hier in Voorschoten niet bij laten.

De Raad van Samenwerkende Kerken van Voorschoten als vertegenwoordiger van protestanten, katholieken en anglicanen organiseert op 31 oktober  een oecumenische avond rondom Luther. Er is over Luther heel veel te vertellen. Er is besloten te kiezen voor de muziek. Luther is immers ook een belangrijk musicus geweest. Zijn liederen worden nog steeds veel gezongen en echt niet alleen 'Een vaste burcht is onze God'. Hij maakte ook een mooi kerstlied: 'Ik ben een engel van de Heer' (Lied 469) en nog vele andere liederen.

Tijdens deze Lutheravond zal Maria Rosenmöller met enkele leden van de cantorij van de Protestantse Gemeente te Voorschoten enkele muziekstukken van Luther ten gehore brengen, maar er is ook samenzang, want Luther was een groot voorstander van gemeentezang.

Voor deze avond is ook Dr. Dick Akerboom uitgenodigd. Hij was van 1981 tot 2006 universitair docent o.a. in de geschiedenis van de theologie aan de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Tilburg. Hij weet veel van de late Middeleeuwen en de tijd van Luther en dan ook vooral van de muziek van die tijd.

Informatie: ds. Freek Bakker Aanvang 20.00 uur, iedereen is hartelijk welkom. Toegang is gratis.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Voorschotense Krant vrijdag in de bus en op www.voorschotensekrant.nl 2 uur geleden
Afbeelding
"BLIJSPEL" VERGETELHEID toneelgroep Voorschoten: alleen nog kaarten voor 6 april 5 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 11 uur geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 15 uur geleden 26
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 27 mrt, 15:44 9