Afbeelding

Stopzetten subsidie betekent niet per definitie sluiting zwembad

Algemeen Politiek

"Het stopzetten van de subsidie voor het zwembad in 2021 betekent niet dat het zwembad dicht gaat." Deze opmerkelijke uitspraak deed wethouder Binnendijk in de commissie Burger&Bestuur afgelopen donderdag bij het bespreken van de programmabegroting 2018. "We stoppen namelijk niet met nadenken en hebben nog twee jaar de tijd om oplossingen te bedenken." Daarnaast maakte hij duidelijk dat het opheffen van het preventief toezicht door de provincie geen doel op zich is. "Het college denkt dat de voorgestelde begroting voldoende is om het toezicht op te heffen maar het stuk is een startpunt voor de discussie en geen eindpunt. De raad kan andere keuzes maken."

Aan het begin van de vergadering hield Wim Wolting namens de 'Vrienden van het zwembad' een hartstochtelijk pleidooi voor het behoud van Het Wedde. "Zwemmen is een basisbehoefte en voor veel mensen is het een dagelijks uitje. Het zou triest en verdrietig zijn als zo'n mooie voorziening moet sluiten." Hij wil graag in overleg met de gemeente want er zijn andere oplossingen zoals crowdfunding.

De PvdA vindt het voorstel voor de sluiting van het zwembad slecht onderbouwd en besluitvorming hierover onverantwoord. "Wij willen een sluitende begroting maar met andere maatregelen." Ook GroenLinks vindt de harde bezuinigingen op bijvoorbeeld Het Wedde en de kinderboerderij niet nodig. "Volgens ons kunnen deze voorzieningen behouden blijven." Beide partijen hebben een alternatieve begroting opgesteld.

De SP denkt dat er andere dekkingsvoorstellen zijn. "Ook wij willen van het provinciale toezicht af maar niet door het hele dorp kapot te bezuinigen. We gaan maatregelen nemen die ontzettend pijn doen maar houden ook geld over dat naar de reserves gaat. Dat is niet uit te leggen." Het is volgens de VVD belangrijk voor ogen te houden dat er inderdaad zware maatregelen worden voorgesteld maar die gaan niet allemaal meteen in. "Er is nog tijd om te kijken hoe we de begroting anders in kunnen richten."

D66 denkt ook dat het anders kan. "Volgens het regeerakkoord komt er meer geld beschikbaar uit het gemeentefonds en op dit moment zijn niet alle leges van de gemeente kostendekkend. Daar zit nog ruimte." Het CDA realiseert zich dat er heftige maatregelen nodig zijn. "Maar tegen welke prijs willen wij van het toezicht van de provincie af? En als er meer geld beschikbaar blijkt te zijn, blijft het zwembad dan open?" ONS Voorschoten erkent de pijnpunten in de begroting maar er zouden nu eenmaal geen heilige huisjes zijn. "Misschien kunnen we toch nog wat schuiven in de tijd met het investeren en reserveren van bedragen."

Op 9 november vindt de jaarlijkse begrotingsraad plaats waarin de programmabegroting 2018 definitief wordt vastgesteld.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Voorschotense Krant vrijdag in de bus en op www.voorschotensekrant.nl 9 uur geleden
Afbeelding
"BLIJSPEL" VERGETELHEID toneelgroep Voorschoten: alleen nog kaarten voor 6 april 13 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 18 uur geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 23 uur geleden 27
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 27 mrt, 15:44 9