Afbeelding

Bieb is meer dan uitlenen

Algemeen Kunst & Cultuur

Voorschoten – De Bibliotheek Voorschoten is anno 2017 veel meer dan alleen boeken uitlenen en een plaats waar informatie kan worden gevonden. De afgelopen jaren is er hard gezocht, en gevonden, naar samenwerkingen met de focus op sociale binding en cultuur, aangevuld met zelfredzaamheid. Tegenwoordig is de bieb veel meer een plek van samenkomst.

Een plek waar ook veel gebeurt. Van taallessen tot informatiebijeenkomsten over digitaal verkeer, inloopspreekuren, taallessen, muziek en theatervoorstellingen. 'Dat levert overigens ook wel eens uitdagingen op', vertelde directeur Mariska Koning afgelopen donderdag tijdens een netwerkbijeenkomst. 'Waar de een rust en stilte zoekt, krijgt even verderop iemand taalles. Door de nieuwe inrichting hebben we dat voor het grootste deel opgelost en is de bibliotheek een combinatie van sociale ontmoeting maar ook kenniscentrum voor persoonlijke ontwikkeling en zelfredzaamheid.'

Daarin heeft de bibliotheek bewust de samenwerking gezocht met onder andere culturele organisaties in het dorp. Zo werd de taalles onlangs gecombineerd met Muziektheater MIYO en het Laurentius om leerlingen Nederlandse liedjes te leren. De pilot was een succes en wordt zeker herhaald. 

Om ook de jeugd weer naar de bibliotheek te halen zijn er de kanjers. Een groepje leerlingen van de Fortgensschool die helpen bij activiteiten. 

Allemaal waren ze aanwezig bij de netwerkbijeenkomst afgelopen donderdag. De wethouders Rasch en Mol: 'De bibliotheek is zich aan het heruitvinden tot een multifunctionele plek. De organisaties nemen zelf het initiatief tot samenwerking en dat is mooi. Wel een beetje dubbel nu we onlangs gesprekken hebben gevoerd over de vermindering van samenwerking maar juist dit laat zien hoe organisaties samen activiteiten kunnen organiseren. Laat het ons weten!'

Afbeelding

Nieuws overzicht

Afbeelding
Taekwon-Do Rotterdam Cup 2024 2 uur geleden
Afbeelding
Gewonde en schade na aanrijding Piet Heynlaan 12 uur geleden
Afbeelding
MHC Forescate gymt samen met de basisscholen 14 uur geleden
De eerste punten van Dames 1 TV Forescate zijn binnen maar winst zat er nog niet in.
Forescate Dames 1 pakt eerste punten maar grijpt net naast de overwinning 14 uur geleden
Afbeelding
Li-La-Lentefeest in de Natuurspeeltuin! 14 uur geleden