Han de Groot met een gouache van Jan Cremer, ook te via de kunstuitleen te huur. Foto: Vsk
Han de Groot met een gouache van Jan Cremer, ook te via de kunstuitleen te huur. Foto: Vsk

De Online Kunstuitleen maakt kunst bereikbaar voor iedereen

Algemeen Kunst & Cultuur

Een kunstwerk van een gerenommeerd kunstenaar aanschaffen betekent vaak dat je er 'diep voor in de buidel moet tasten'. Dankzij de online kunstuitleen van Voorschotenaar Han de Groot kun je al vanaf 20 euro per maand een kunstwerk aan de muur hebben.

door: Redactie

Voorschoten - Han de Groot heeft gestudeerd aan de Rietveld Academie in Amsterdam en heeft tot aan zijn pensioen les in kunstgeschiedenis en ruimtelijke vormgeving gegeven aan het Tinbergen College in Den Haag. Hij schilderde maar is daarnaast ook kunst gaan verzamelen. Hij kocht werken aan van onder andere bekende kunstenaars als Kees van Bohemen, Jan Cremer, Lucebert, Corneille en vele andere bekende en ook minderbekende kunstenaars. Veel van de kunstwerken die Han heeft verzameld en die via zijn digitale kunstuitleen te huur zijn, kenmerken zich door primaire kleuren. 'Ik hou van realistisch werk waarin de filosofie van de kunstenaar is terug te vinden', legt Han uit.

De collectie prenten gouaches groeide en begon steeds meer plaats in te nemen, ik besloot er anderen ook een plezier mee te gaan doen en begon een digitale kunstuitleen'. Hij plaatste een groot deel van de collectie op de website, via die site kun je een kunstwerk uitzoeken en reserveren. 'Ik kom het zelf brengen en ophangen en breng zo nodig ook een hangrail aan', zegt Han. 'Dan weet ik dat het kunstwerk goed komt te hangen en er geen beschadigingen of verkleuringen kunnen optreden'. Het brengen, ophalen en omruilen geschiedt binnen de regio Voorschoten/Leiden/Den Haag, en is kosteloos. Naast particulieren hebben in de afgelopen jaren ook veel bedrijven interesse getoond om een kunstwerk te huren in plaats van aan te schaffen. Tegen een heel aantrekkelijk tarief heb je elk half jaar een ander kunstwerk aan de muur.

'Het komt ook wel voor dat mensen zich gaan hechten aan een kunstwerk. Is het werk nog niet door iemand anders gereserveerd, dan kan de huurperiode worden verlengd. Maar het is ook mogelijk om het kunstwerk te kopen. Van de verkoopprijs wordt dan de helft van de betaalde huur in mindering gebracht. Omdat Han graag wil dat zoveel mogelijk mensen kennis maken met zijn kunstuitleen, kan men in de maand november een kunstwerk bij zijn Voorschotense Kunstuitleen lenen tegen 10% korting! Kijk voor meer informatie op www.kunstuitleenvoorschoten.nl/korting.

Nieuws overzicht

De bewoners van de Brunita J. Gemmekelaan protesteren al sinds vorig jaar tegen de komst van flexwoningen op het Geestwoningpad.
Buurt opgelucht: géén flexwoningen op Geestwoningpad 14 uur geleden
Afbeelding
Van chaotische hoofd naar innerlijke kind 14 uur geleden
Afbeelding
Wereldwinkel Voorschoten: volop keus voor moederdag! 14 uur geleden
Afbeelding
Intratuin rijdt mee in de Bloemencorso met betoverende auto 14 uur geleden
Afbeelding
Lang zal hij leven! 20 uur geleden