Afbeelding

Yad Vashem onderscheiding voor adoptie-ouders Voorschotense Mieke Beishuizen-van der Laan

Algemeen Regio nieuws

Voorschoten - Een bijzonder moment voor de Voorschotense Mieke Beishuizen-Van der Laan. Namens haar adoptieouders, die inmiddels zijn overleden, ontving zij donderdagmiddag de Yad Vashem onderscheiding uit handen van de Israëlische ambassadeur de heer Aviv Shir-On.  Dat gebeurde in de Leidse synagoge. De onderscheiding is een postuum eerbetoon aan Hendrik van der Laan en Pieternella van der Laan - De Graaf.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen Hendrik van der Laan en zijn vrouw Pieternella van der Laan-de Graaf de 2-jarige Mia Emanuela Coster in huis. Het Joodse meisje was niet veilig in Amsterdam waar veel razzia's waren. Via de verzetsgroep van de Gereformeerde kerk werd ze naar het kinderloze echtpaar in Sneek gebracht waar ze kon onderduiken. Voor de veiligheid werd Mia's naam veranderd in Mieke. Regelmatig moest ze zich verstoppen in een donkere kamer onder de vloer achterin de winkel van de zadenwinkel die de familie bezat. Het enige dat Mieke uit die tijd nog heeft is het lichtblauwe jasje dat ze aan had tijdens haar reis naar Friesland en wat foto's. 'Het werd mijn adoptie-ouders aangeraden het te bewaren, want kinderen veranderen maar aan de kleding kunnen ouders hun kind nog herkennen', zegt ze.

Toen de oorlog was afgelopen, ging het echtpaar, volgens afspraak, op zoek naar de ouders van Mieke. Maar het bleek dat hun onderduikadres was verraden en ze waren afgevoerd naar Sobibor. Op de dag dat Mieke haar 3e verjaardag vierde, zaten haar ouders in de trein naar het concentratiekamp waar ze direct werden vermoord.

Zoals destijds met haar ouders overeengekomen, bleef Mieke bij de familie Van der Laan wonen, die haar in 1953 officieel adopteerden. Pas op haar 11e levensjaar werd haar verteld dat zij niet haar biologische ouders waren. Ze is haar adoptie ouders, die in 1979 zijn overleden,  heel dankbaar dat zij altijd als echte ouders voor haar zijn geweest. 

Tijdens de officiële ceremonie, waar onder andere ook burgemeester Bouvy-Koene sprak, werd het verhaal van Mieke op indrukwekkende wijze door haar kinderen en kleinkinderen verteld. Het was muisstil in de synagoge.

De toespraken werden afgewisseld door prachtige cello muziek van Aleksandra Renska.

De namen Hendrik van der Laan en Pieternella van der Laan - De Graaf worden in Jeruzalem in de muur van de tuin van de 'Rechtvaardigen onder de Volkeren', gebeiteld. Een park gewijd aan de niet-Joodse mensen die Joden ten tijde van de Holocaust hebben helpen onderduiken, ontkomen en overleven, zij worden de  "Rechtvaardige onder de Volkeren" genoemd. De namen van deze mensen zijn gegraveerd in alfabetische volgorde op muren of op naambordjes bij bomen.

 Yad Vashem in Jeruzalem is het instituut ter nagedachtenis van de zes miljoen Joodse slachtoffers van de Sjoa (Holocaust) en van de duizenden bloeiende Joodse gemeenschappen die door de nazi's zijn verwoest in de periode 1939-1945. Het instituut is tevens een centrum van onderzoek naar zowel de oorzaken als de gevolgen van de Jodenvervolging tijdens de Duitse overheersing van grote delen van Europa voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een Israëlische Rijksinstelling, die in 1953 werd opgericht door de Knesset (het Israëlisch Parlement). Het doel van het Instituut is de herdenking van de zes miljoen Joden, die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's en hun handlangers werden omgebracht en het eren van diegenen, die -zelf niet Joods zijn- zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt bij het redden van Joden. Sinds 1953 zijn over de hele wereld meer dan 26.000 mannen en vrouwen, waaronder ruim 5.700 Nederlanders op deze wijze geëerd. Het Yad Vashem Instituut fungeert tevens als het Nationaal Instituut voor Oorlogsdocumentatie, www.yadvashem.org.il. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Nieuws overzicht

De bewoners van de Brunita J. Gemmekelaan protesteren al sinds vorig jaar tegen de komst van flexwoningen op het Geestwoningpad.
Buurt opgelucht: géén flexwoningen op Geestwoningpad 16 uur geleden
Afbeelding
Van chaotische hoofd naar innerlijke kind 16 uur geleden
Afbeelding
Wereldwinkel Voorschoten: volop keus voor moederdag! 16 uur geleden
Afbeelding
Intratuin rijdt mee in de Bloemencorso met betoverende auto 16 uur geleden
Afbeelding
Lang zal hij leven! 22 uur geleden