Afbeelding

De ervaringen van Justin 'Op de fiets de wereld rond'

Algemeen Regio nieuws

Best lastig hoor een maand vol belevenissen en emoties samenvatten in weer een stukje tekst. Maar doe t graag, leuk om jou mee te nemen op mijn reis. 40.008 kilometer is het doel. Vorige keer was ik nog in Noordelijk Portugal inmiddels alweer een stukje zuidelijker en vele kilometers rijker op de teller.

Ik ben inmiddels en route naar het zuiden, nu ongeveer ter hoogte van Lissabon. En tjonge wat is Portugal mooi.

Ben verliefd geworden op Porto, wat een leuke en mooie stad. Gelegen aan de Douro, wat " gouden rivier" betekent. Ben er bijna 2 weken gebleven alsof ik er niet los van kon komen. Port proeven, natuurlijk. Echt verrukkelijk, wel slecht voor de portemonnee. De wijn is hier stukken beter betaalbaar.

Zelfs een leuke tinder date behoorde weer tot de mogelijkheden als je wat langer blijft in een stad, en je begrijpt ook dat hoort bij het pure leven.

Ik kreeg zelfs een baan aangeboden tot januari in een hip hostel. Iedereen die al eens in Porto is geweest zal begrijpen waarom ik daar echt serieus over nagedacht heb. Iedereen die nog niet is geweest, ga het vooral zelf eens ervaren. Maar de fiets en de kilometers lonkten. Ik had en heb zin om meters te maken dus de fiets nog even na laten kijken en on the road again. Salute Porto.

Mijn fiets, mijn beste maatje, houdt zich trouwens wonderbaarlijk goed. Een gescheurde buitenband doordat ikzelf in combinatie met de bagage toch wel wat gewicht meeneem is eigenlijk de enige noemenswaardige hinder die ik heb ondervonden.

Het binnenland van Portugal is prachtig en vriendelijk ruig.  Ik verbleef enige tijd in Marco de Canavasses in een super leuke Cabana. Wel koud s nachts dus de eigenaar raadde aan een extra blok hout op het vuur te gooien voor het slapen. Die nacht werd ik wakker van t hoesten, de hele cabin stond vol rook. Het nieuwe houten randje om de kachel bleek geenszins vuurbestendig. Met mijn flessen water bij de hand liep het gelukkig met een sisser af maar dat had heel anders kunnen zijn. Vanaf die dag toch maar buiten vuur gemaakt en niet binnen ookal had de eigenaar de ombouw direct verstevigd met steen. 

Een van de ongemakken tijdens het fietsen is het op peil houden van mijn eigen gezondheid. Nu het in Portugal ook een flink stuk kouder wordt en regent vang ook ik hier een verkoudheid of een griepje. Ik let echt goed op mijn voeding en zorg voor veel vocht en drinken maar kennelijk verlies ik mede door de grote inspanning toch soms teveel energie. Erg onhandig als je op de fiets zit. Groentes en fruit vinden is hier trouwens niet altijd eenvoudig. Gelukkig heb ik nog een voorraadje vitaminepillen. Zo vallen soms de dagen en kilometers niet licht en fiets ik bijna tegen mezelf. 

De dorpjes en steden lijken al maar meer uitgestorven. De koudere wisselvalligere dagen houden de mensen klaarblijkelijk binnen en de enkele verdwaalde tourist waagt zich hier op de grote steden na helemaal niet meer in het buitengebied of het moet zijn in een heerlijk luxe verwarmde camper. . Zo is het dan ook helemaal niet vreemd om een heel hostel voor jezelf te hebben of een gehele camping. Heerlijk de ruimte en geen last van snurkers, maar wel ongezellig.

Af en toe eens met iemand gezellig een fles wijn openen of een goede bak koffie te drinken is ook best fijn.

Natuurlijk heb ik een soort route in mijn hoofd en een idee wat  ik wil gaan doen.

Maar ik heb in de afgelopen periode vooral gemerkt dat je daar toch wel verdomd flexibel in moet zijn. Eigenlijk verandert het met de dag. Ik heb allemaal mooie campings benaderd die ik op mijn route wilde bezoeken, Helaas vanwege het koude weer laten ze geen kampeerders meer toe, ik ben van harte welkom in andere accomodaties maar die zijn dan vaak boven mijn budget. Uitdaging genoeg dus en soms best lastig om op een redelijke fietsafstand weer een plek om te overnachten te vinden. Jullie denken natuurlijk koud weer ,tjonge, hier in Nederland is het pas koud en echt winter, hier heb je wat te trotseren als je de weg op moet.

Jazeker, respect en zo extreem is het hier gelukkig niet. Het wordt hier nachts in-land toch al wel snel een graadje of 2/3 onder het vriespunt en dat is behoorlijk frisjes in een tentje of blokhutje. En de hele dag op de fiets terwijl het tussen 0 en 5 graden is… beter flink doortrappen.

Hoe graag ik ook het binnenland door wil ik heb toch mijn route verlegd naar het kustgebied. Hier vind je meer hostels en is de temperatuur iets beter. Het leek de afgelopen dagen echter wel even van de regen in de drup. Storm Ana denderde op de kust af, ik heb het geweten. Wat kan het waaien hier aan de Atlantische kust. En dan is het hard werken op de fiets. Wel indrukwekkend de golven, tot wel 10 meter hoog als het echt stormt, gelukkig zijn de kliffen hoog. Het is echt een prachtige ongerepte kustlijn, met enorme langgerekte stranden.

Je word wel enorm geconfronteerd met de gevolgen van de enorme bosbranden die hier enkele maanden geleden gewoed hebben, een zeer triest gezicht maar iets dat niet te vermijden valt.

Ik volg nu de kustlijn verder naar het warmere zuiden van Portugal, de Algarve. Met een beetje mazzel bereik ik de Algave over een week of twee en vind ik een leuk plekje daar om Kerst te vieren. En misschien zelfs eindelijk weer gebruik te maken van mijn tentje en weer op een camping te vertoeven. Ik vind dat heerlijk maar dat zat er de afgelopen weken echt niet in. En dan in die periode ook eindelijk weer familie. Super zin om even een aantal dagen met mijn moeder door te brengen. De contacten zijn hier minimaal en dan nog natuurlijk vaak oppervlakkig, dus heerlijk weer een beetje familie-warmte en samen het nieuwe jaar in luiden, waar dan ook. Stiekem kijk ik al een beetje vooruit. 2018, waar zal dat jaar mij brengen. Heel Europa door en dan naar het oosten of steek ik misschien toch al over naar Noord-Afrika. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in.

En heel simpel, ik kan eigenlijk niet wachten tot het april/mei is en ik weer echt kan kamperen en een frisse duik in zee kan nemen. Maar dat duurt nog even. Nu is het het weer en de wind van de herfst en de winter. Houd ook wel van die verschillen, altijd hetzelfde lijkt me niks. Nee doe mij maar contrast, zon en regen,, wit en zwart, donker en licht als je ook iets lelijk vind weet je ook wat je mooi vindt. Toch?

Meer lezen of bekijken, kijk op www.justintravel.nl of volg mij op youtube : justintravel  of instagram justin_travel

Safe travels! & tot 2018!


 

Afbeelding
Afbeelding

Nieuws overzicht

Afbeelding
Gewonde en schade na aanrijding Piet Heynlaan 5 uur geleden
Afbeelding
MHC Forescate gymt samen met de basisscholen 7 uur geleden
De eerste punten van Dames 1 TV Forescate zijn binnen maar winst zat er nog niet in.
Forescate Dames 1 pakt eerste punten maar grijpt net naast de overwinning 8 uur geleden
Afbeelding
Li-La-Lentefeest in de Natuurspeeltuin! 8 uur geleden
Afbeelding
VVD, CDA en VL blokkeren inhaalslag minimabeleid 8 uur geleden 1