Paul Boogaard gaat het liefst op de fiets de wijk in. Foto: VSK
Paul Boogaard gaat het liefst op de fiets de wijk in. Foto: VSK

Wijkagent Paul Boogaard, 'vermoed je onraad bel 112'

Algemeen Regio nieuws

Als wijkagent Paul Boogaard energiek op z'n mountainbike stapt kun je je nauwelijks voorstellen dat hij zo'n 10 kilo materiaal om zich heen heeft hangen. Aan zijn uniformriem hangt een geladen pistool met 15 patronen, een pepperspray, een portofoon, handboeien, extra patronen, een mes en de smartphone waarmee een bon digitaal wordt 'uitgeschreven'. Bovendien draagt hij ook nog een zwaar steekwerend vest en zware schoenen. Ja, naast sociaal vaardig moet je ook behoorlijk fit zijn voor dit beroep, lacht Paul.

door: Redactie

Voorschoten - Paul Boogaard is tijdelijk als wijkagent aangesteld in Voorschoten. 'Ik heb als hoofdagent de kans gekregen om kennis te maken met het werk van een wijkagent, je zou het een snuffelstage kunnen noemen.
Van mijn voorganger Danny Onderwater heb ik de wijk Noord Hofland-Adegeest en de Hooghkamer overgenomen. Ik doe mijn werk voornamelijk op de fiets. Op die manier ben ik goed zichtbaar, kunnen mensen mij direct aanspreken en maak ik kennis met de jeugd in de wijk'.

Aangifte doen loont
Die zichtbaarheid en toegankelijkheid is belangrijk, wij willen als politie goed en snel bereikbaar zijn. Ik raad dan ook iedereen aan, vermoed je onraad, zie je iemand in de wijk die zich verdacht gedraagt, bel onmiddellijk 112, er wordt echt op gereageerd, zichtbaar en soms ook onzichtbaar.
Doe ook aangifte als je fiets is gestolen. Je hoort helaas maar al te vaak dat mensen denken, ik doe geen aangifte de politie doet er toch niets mee. Maar als wij een fiets aantreffen, of iemand op een fiets zien fietsen waarvan wij vermoeden dat die is gestolen, dan kunnen wij via de aangifte en het framenummer van de fiets, ervoor zorgen dat de fiets weer terugkomt bij de eigenaar. Aangifte loont, 'geloof me, zegt Paul, de politie wil niets liever dan boevenvangen!

Vuurwerkoverlast altijd melden via 0900-8844
'Ook willen wij graag doorkrijgen als er illegaal, of legaal buiten de periode dat dat is toegestaan, vuurwerk wordt afgestoken, het is belangrijk dat wij die meldingen krijgen! Vuurwerkoverlast moet gemeld worden via het telefoonnummer 0900-8844, het algemene nummer van de politie.
Op het bureau Leiden zit een speciaal team dat inzet pleegt op alle meldingen die worden gedaan. Zo doen ze bijvoorbeeld ook huisbezoeken bij een vermoeden van opslag of verkoop van (illegaal) vuurwerk.

Aanrijtijd Voorschoten ruim binnen de marge
Hoewel het hoofdbureau in Leiden zit, kunnen wij in noodgevallen binnen een paar minuten in Voorschoten zijn. Vorige week was ik zelfs voor een reanimatie in 2 minuten van het bureau Leiden in Voorschoten. Elk jaar wordt er onderzoek gedaan naar de aanrijtijden vanaf het hoofdkantoor naar de regio, wij zitten in Voorschoten elk jaar nog ruim binnen de daarvoor geldende marges.

De wijkagent op social media
Paul Boogaard is een echte social media-fan, hij zit in een whats-app groep met de beheerders van buurtwhatsap groepen, 'zo ben ik snel bereikbaar en kan ik ook een grote groep mensen snel bereiken mocht dat nodig zijn'. Daarnaast heeft hij ook een instagram account, je kunt hem volgen op pol_hoofdagentpaul.

Politievak een mooi vak
Paul praat enthousiast over zijn politiewerk. 'Ik heb altijd een groot rechtvaardigheidsgevoel gehad. Maar ik ben niet onmiddellijk na mijn middelbare school bij de politie gegaan. Als zogenaamde 'zij-instromer' heb ik pas ik op 31 jarige leeftijd bij de politie gesolliciteerd en er geen moment spijt van gehad.
Niet het inkomen was mijn motivatie om bij de politie te gaan. De verdiensten staan niet in verhouding tot het risico dat je in dit werk kan lopen, er wordt wel van je verwacht dat je onmiddellijk in actie komt als er bijvoorbeeld geschoten wordt. Nee, bij de politie ga je niet voor het geld, maar de ervaring is fantastisch, het politievak is een mooi vak!

Nieuws overzicht

Een noodkreet van het bestuur. De 100e editie en het NK wordt dit jaar verreden maar hulp is hard nodig! Foto: Nelleke de Vries
Noodkreet vanuit het bestuur van de Kortebaandraverij 2 uur geleden
Afbeelding
Lang zal hij leven! 4 uur geleden
Afbeelding
Voorschotense Krant morgen in de bus en nu al online 16 uur geleden
Afbeelding
Fortgensschool schaakkampioen van district Leiden 17 uur geleden 1
Afbeelding
Mis het niet: De Goed Voor Elkaar Show 2024! 22 uur geleden