Afbeelding

Justin Wevers 'Op de fiets de wereld rond'

Algemeen Sport

2018 Yeah een nieuw jaar! .
Laat ik beginnen met nog de allerbeste wensen, kan dat nog? Tuurlijk, op een mooi 2018.

Ik moet zelf altijd even teruglezen waar ik de laatste keer was, toen ik een stukje voor de krant schreef. Een maand geleden ging ik zuidwaarts richting de Algarve in Portugal en koerste rond Lissabon rond die tijd, weet. Twee keer met de fiets op de boot om de grote wateren, want wat zijn de rivieren daar breed, te overbruggen en daarna er heerlijk de vaart in gezet, op naar het zuiden. Portugal aan de kust is fantastisch mooi ook in dit seizoen.Het ging eigenlijk best lekker, het weer werd alsmaar mooier en mooier en daardoor kon zowaar de tent ook weer tevoorschijn uit de fietstas.

Puur leven en basic, tentje op en de avonden weer op een zelfgemaakt vuurtje in het kleine pannetje roeren en mijn eten heerlijk laten pruttelen. Variatie in het eten is niet bijzonder eenvoudig als je zo kookt, maar geef mij maar zo'n maaltijd hoor, lekkerder dan zomaar wat. En dat komt vast ook door de moeite die ik er zelf voor heb gedaan.

De temperaturen tussen dag en nacht verschillen enorm, en dan heb je in een tentje last van de grote ongewenste mee slaper, condens. Ongelooflijk hoe nat de tent wordt en daarmee al je spullen. Ik heb een nacht in een afwashok op de grond geslapen omdat dat beter was dan in weer een kletsnatte tent. 
Je begrijpt dat het goed droog inpakken van de spullen dan soms uren werk is en als je een lange tocht in het vooruitzicht hebt die je voor het donker moet afronden is dat verre van handig. Dus overdag de tent droog ingepakt en s avonds met alle mogelijke kleren in de slaapzak onder de wastafels. Gelukkig kon ik even lekker luisteren naar radio Rijnmond, als het even kan wil ik zelfs hier niets van mijn clubje missen.

De kust is hier prachtig, mooie plaatsen als Gaje Beach, Porto Covo en Sagres.
In Sagres, bekend als het einde van de wereld ''vierde" ik ook Kerst, nou ja vieren. Dat is misschien wat erg vrolijk uitgedrukt. Het plaatsje zelf was compleet uitgestorven aangezien de meeste Portugezen net als wij ook Kerst vieren met de familie dus binnenshuis.

Ik had een kleine studio gevonden net buiten het centrum van Sagres. Het voordeel is wel dat met goed zoeken dit soort plekjes op Airbnb nu spotgoedkoop te vinden zijn. Zo was ik maar 2,50 euro duurder uit in deze studio dan op een campingplek. En wel een stuk aangenamer. Nou moet je ook niet te veel verwachten van zo'n plek, maar toch een lekker keukentje, warme douche en hier zelfs een balkonnetje. Zijn op het spreekwoordelijke einde van de wereld, alleen met kerst en geen mens te zien, tja recept voor eenzaamheid.

Ook dat hoort erbij.

Gelukkig wist ik dat na kerst een bijzonder persoon mij speciaal kwam opzoeken, mijn moeder.
Heerlijk een aantal dagen samen doorgebracht in Lagos en iedere dag weer onvervalst en overheerlijk gegeten. Mooi om ook zo samen de afgelopen 2 maanden door te nemen en ook met een schuin oog al vooruitkijken. Over de route en de kilometers en ook ideeën verder uitwerken hoe ik bescheiden inkomsten kan realiseren om te kunnen blijven fietsen. Dan helpt het om te klankborden, geeft energie. Heerlijk was het om weer iemand om je heen te hebben en de Portugese lekkernijen als verse vis, port, wijn & vele Kip Piri Piri's smaken toch net wat beter als je dat soort momenten deelt.

Het was ook een soort bevoorradingsmoment. Nieuwe buitenbanden ontvangen via mijn fietsenwinkel All izi in Bussum, maak ik hier reclame? Ja zeker, super tof dat ik ze zo via Nederland hier kan krijgen en vragen op afstand kan stellen om mijn Santos goed in shape te houden.
Een voorraadje vitaminepillen zodat ik niet weer een stom griepje pak als eerst, dat hoop ik dan natuurlijk. En zo goedgevuld in alle opzichten op nieuwjaarsdag door langs de kust. Met goede voornemens, nu ruim 2000 km op de teller, wil er in 2018 zo'n 15.000 bij op zetten.

Nu zit ik inmiddels in het midden van de Algarve.

Het is hier niet altijd mooi weer, meestal wel maar gisteren een herfstachtige dag, . Het begon me te regenen en zo hard dat het moeilijk werd om überhaupt wat te zien, dus pet omlaag, capuchon op en zonnebril op zodat die harde dikke druppels minder hard in m'n gezicht kwamen. Straten liepen over, putdeksels kwamen omhoog auto's konden nietverder dus ik dacht dan stop ik toch ook maar even, een bushokje om te schuilen.

Ik denk ik fiets rustig even van de weg af, maar door de hoeveelheid water op de weg zag ik niet dat de zijkant van de weg een verhoging had. Pats Boem met een enorme smak belandde ik naast mijn fiets. Gelukkig geen grote schade aan de fiets. Zelf een behoorlijk dikke arm en elleboog en vooral mijn knie is eens zo dik. Tja met zulke afstanden fietsen moest een valpartij er een keer van komen. Gelukkig ging het de dag ervoor met een afdaling waarbij ik een snelheid haalde van 72,6KMH, een persoonlijk record, wel goed ;) want dan was de smak veel beroerder geweest.

Ik blijf nog even in de Algarve en fiets van hieruit stukken waar ik anders niet kan komen. In het binnenland zijn gewoon geen accommodaties open deze periode en zo kan ik ook heel wat meters maken. Over een weekje komt een goede vriend van mij over uit Schotland om samen onze online werkzaamheden verder op te zetten en ook vooral om te genieten, wat biertjes te drinken en voetbal te kijken. Dat hoort er ook bij ;).

Daarna weer volle bak, gas geven, om het zo te zeggen. Ik heb mezelf beloofd voor eind februari het aantal kilometers te verdubbelen, dus nog weer ruim 2200 erbij. Maar dat moet ik niet hardop zeggen, och ja nu staat het ook al in de krant.

Een maand lekker doortrappen, naar viva Espana, want daar ben ik nu niet ver vandaan en zal ik de volgende duizenden kilometers fietsen. Even getwijfeld of ik zou oversteken naar Noord-Afrika, mooie optie maar financieel niet interessant .verblijf is daar een puzzel.

Nu naar Spanje, Frankrijk, Italië , Slovenië,Kroatië en zo door dat lijkt me ook een mooi vooruitzicht toch? En kan jullie meenemen naar mooie plekjes onderweg, dus blijf me volgen, als ik weer schrijf heb ik dan mijn voornemen waargemaakt denk je?…bijna 4500 km... mooie cliffhanger dit.. Safe travels.

Justin

www. Justintravel.nl, Instagram: justin_travel, YouTube: justintravel

Afbeelding

Nieuws overzicht

Afbeelding
Voorschotense Krant vrijdag in de bus en op www.voorschotensekrant.nl 8 uur geleden
Afbeelding
"BLIJSPEL" VERGETELHEID toneelgroep Voorschoten: alleen nog kaarten voor 6 april 11 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 17 uur geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 21 uur geleden 27
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 27 mrt, 15:44 9