<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Kunst & Cultuur

'Markante Mannen' in museum Voorschoten

Voorschoten - Op zaterdag 3 februari om 16.00 uur opent burgemeester Bouvy-Koene de nieuwe tentoonstelling 'Markante Mannen' waarin meer dan 20 mannen uit verleden en heden in beeld worden gebracht. Mannen die Voorschoten op hun eigen wijze hebben veranderd.

Wat maakt een man 'markant'? Het criterium was dat de man in kwestie het dorp moest hebben veranderd, er moest iets op gang gebracht zijn of men werd door de markante man geraakt. Vele mannen stonden op de longlist, waaronder leraren, medici, politici, ondernemers, mannen uit de culturele of religieuze sector. Eén markante man stond al bij voorbaat vast: oprichter en oud-voorzitter Henk Wijckerheld Bisdom. Hij heeft ervoor gezorgd dat Voorschoten een museum kreeg. Ook is het gelukt om langstzittende burgemeester ooit, burgemeester Treub, een plek te geven. Treub hield kantoor aan huis in wat nu de Treubstraat heet, want het gemeentehuis bestond nog niet. Het is gelukt om zijn bureau in het museum te krijgen. De andere burgemeester die zijn opwachting maakt, is De Kool. Hij zorgde voor omvangrijke nieuwbouw en riep daarmee de expansie van Leiden bij Noord-Hofland een halt toe.

Markant was zeker ook Pastoor Paardekooper van de Laurentiuskerk, een man die velen geraakt heeft in en buiten zijn parochie. Vanuit de kerk ontstond ook de Harmonie, waarvan we de sousafonist Dick van de Krogt graag in het zonnetje zetten. De wethouders Schrama en Den Hartog kregen een plekje. Schrama zorgde onder andere voor het carillon dat nog elke dag in het dorp te horen is. De jong overleden Piet den Hartog was grondlegger van het jazzfestival, dat is uitgegroeid tot jazz culinair dat elke zomer in de Voorstraat plaatsvindt. De plaatselijke verzetsheld dokter Van der Stoel is ook een onbetwiste markante man. Eindelijk een kans om de eerder geschonken fiets van de dokter te laten zien! 'Wonderdokter' De Haas is voor velen niet meteen bekend. De man begon als schoenlapper maar toen hij kruidenmengsels ging verkopen, verhuisde hij al snel naar 'Villa de Haas' aan de Veurseweg, waar de tram zelfs speciaal voor Villa de Haas stopte. Dat zijn verhaal nog bekend is, is te danken aan dorpshistoricus Jan Sloof. Als iemand veel weet van de geschiedenis van ons dorp, is het Jan. Tegenhanger van kwakzalver De Haas is apotheker Jan Sirks, die jarenlang gevestigd was aan de Leidseweg.

En zou de huidige politieke crisis in Voorschoten anders zijn verlopen als de politici zo kritisch waren gevolgd als in de tijd van Joop Peeters? Zijn scherpe columns zijn nog verrassend actueel! Van de leraren viel de keuze op Jan Schouten, directeur van De Vink. Hij haalde het landelijke nieuws met de eerste school die openbaar en rooms-katholiek onderwijs in zich verenigde. De twee markante directeuren van de Zilverfabriek, Van Kempen en Begeer konden uiteraard ook niet ontbreken. Een fabriek die niet meer bestaat was de Pallet- en Kistenfabriek van Steijn, waar nu YOUR LIFE Sportsclub gevestigd is. En wist u dat het Van der Valkimperium begon met een melkschenkerij in boerderij De Gouden Leeuw?

De leukste dag in het dorp is de Paardenmarkt, daarom ook twee mannen die daar jarenlang voor zorgden. En last but not least: vorig jaar overleed Piet de Graas. Misschien zegt de naam u niet meteen iets, maar als u op een mooie dag in de afgelopen 50 jaar een ijsje kocht in het dorp, grote kans dat u dat deed bij ijscoman Piet!

'Markante Mannen' is het logisch vervolg op de succesvolle tentoonstelling 'Markante Vrouwen' die enige tijd geleden door het museum werd samengesteld.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten