Afbeelding

Spiritualiteit als ernstig spel

Algemeen Regio nieuws

Op zondagavond 4 februari aanstaande is in het Spiritueel Café Voorschoten de antropoloog prof. dr. André Droogers te gast.

Spiritualiteit is een ernstig spel. Ieder mens speelt de hele dag met betekenisgeving, zonder zich daar altijd bewust van te zijn. Als het om spiritualiteit en levensbeschouwing gaat, zijn de vragen vaak ook zo ernstig dat het speelse karakter van zingeving onderbelicht blijft. Houdt het machtskader bij een levensbeschouwing daarnaast een eenduidige exclusieve visie in stand, dan wordt het spel met alternatieve vormen van betekenisgeving belemmerd. Er gaat iets verloren wat wezenlijk hoort bij de mens als Homo Ludens, spelende mens. Spiritualiteit wordt kwalitatief beter als het speelse aspect weer aandacht krijgt. De zingevingsvragen komen in een ander licht te staan, vooral ook als mensen zich bewust worden van de invloed van machtsverhoudingen op hun manier van denken. Tolerantie wordt bovendien bevorderd. 

André Droogers (1941) was hoogleraar culturele antropologie, in het bijzonder religieuze en symbolische antropologie, aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Na zijn emeritaat in 2006 schreef hij 'Zingeving als spel' (2010), 'God 3.0' (2014), 'Boodschap aan elkaar' (2016) en 'Kieswijzer levensbeschouwing' (2017).

Plaats: Het Kruispunt, Schoolstraat 2 in Voorschoten. Welkom vanaf 19.30 uur, aanvang 20 uur. De toegang en de koffie en de thee zijn gratis. Iedereen is welkom, zonder aanmelding.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Blijf langer sterk 2 uur geleden
De eerste Zonnebloemloten zijn verkocht door Zonnebloemvoorzitter Bert Dedden, aan burgemeester Stemerdink
Burgemeester Nadine Stemerdink koopt eerste Zonnebloemloten 18 uur geleden
Afbeelding
Voorschoten sluit aan bij Hollandse Plassen 19 uur geleden
Afbeelding
Activiteiten VOV komend weekend 23 uur geleden
Afbeelding
Taekwon-Do Rotterdam Cup 2024 16 apr, 20:42