Afbeelding

Het Verhaal van Arie

Column Ondernemer in beeld

Column Ron Vonk

Ik las deze week een interessant artikel in Dagblad Trouw: " Werkgever bekommert zich meer om personeel op leeftijd". Het zal tijd worden dacht ik.
Want direct moest ik denken aan mijn gesprek met Arie een paar weken terug op het loopbaanspreekuur.
Arie was vrachtwagenchauffeur en 61 jaar oud met een vitale, energieke uitstraling. Hij werkte al een tijdje voor een aannemer, die hem het hele land doorstuurde.. Over reistijd was met die baas niet te praten; gewoon 8 uur netto werktijd en hoe lang hij onderweg was en in welke conditie hij thuis kwam na soms meer dan 2 uur reizen enkele reis inclusief fileleed was vooral het 'pakkie an' van Arie.
Zijn vraag was: 'welke loopbaanmogelijkheden heb ik nog op mijn 61e?" Want hij ging stoppen met het chauffeurswerk en vooral de lange werkdagen. Hij wilde gezond oud worden en ook tijd en energie hebben voor zijn vrouw en kleinkinderen. Het feit dat recent een collega dood gevonden was in zijn vrachtwagen had hem aan het denken gezet.
We hebben samen naar zijn CV gekeken. Had hij op de laptop bij zich, keurig bijgewerkt en overzichtelijk op papier gezet. Hij bleek vroeger als meubelmaker gewerkt te hebben; het fijnere handwerk, beetje geduld en fijne contacten met tevreden opdrachtgevers.
Over een andere werkgever in het transport viel niet meer te praten; ook al zou het dicht bij huis zijn en een rondje om de kerk. Zijn vertrouwen in de sector had een knauw gekregen. Behoorlijk wat jaren terug was hij overgestapt uit de meubelmakerij naar het transport. Was gelokt met het perspectief van goede regelingen voor vroegpensioen. Dat perspectief was sinds 2010 in rook opgegaan en tegelijk begon de pensioenleeftijd richting 67 te schuiven.
Hij had wat gespaard en wilde weer dichterbij huis werken, terug in zijn oude vak. Hij ging maar eens wat uitzendbureaus in de buurt bezoeken om te zien waar ze nog een vakman konden gebruiken.
Ik had er weinig aan toe te voegen. In de meubelindustrie of installatiewerk zou er denk ik zeker een goede plek voor Arie zijn. De tekorten in het transport zullen nog wel even blijven bestaan als veel werkgevers er zo over blijven denken.

https://www.trouw.nl/samenleving/werkgever-bekommert-zich-meer-om-personeel-op-leeftijd~a62e5a74/

Ron Vonk, coaching & advies

Nieuws overzicht

Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 3 uur geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 8 uur geleden 20
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 27 mrt, 15:44 9
Onlangs werd 25 jaar aangepast roeien, gevierd bij Roeivereniging Rijnland
25 jaar aangepast roeien binnen roeivereniging Rijnland 27 mrt, 13:31
Afbeelding
MHC Forescate JO14-2 toont teamspirit tegen koploper Rijswijk 27 mrt, 13:24