<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Erik Maassen, lijsttrekker SP
Erik Maassen, lijsttrekker SP
Politiek

Kennismaking met de lijsttrekkers: SP

De stelling was: Voorschoten vergrijst, een goede balans tussen jong en oud is belangrijk. Wat moet er gebeuren  om Voorschoten ook voor jonge mensen en gezinnen aantrekkelijk te houden? 

Voorschoten heeft jonge gezinnen veel te bieden. Een mooi dorp, goede scholen in nieuwe gebouwen en veel leuke sportverenigingen. Er is alleen één probleem: Voor veel mensen zijn er geen betaalbare huizen. Jonge gezinnen en jongeren kunnen (nog) niet de hoofdprijs betalen voor een woning. Dan kun je in Voorschoten bijna nergens terecht.

Er staan nu 129 huizen te koop in Voorschoten. Daarvan zijn er maar 8 onder de twee ton. Waarschijnlijk zijn ze al verkocht tegen de tijd dat u dit leest. Betaalbaar huren is ook een probleem: Op de website woningnet.nl, de aanbodwebsite van woningcorporaties, staan 4 sociale huurwoningen in Voorschoten aangeboden. Twee daarvan zijn gelabeld als seniorenwoning en dus niet beschikbaar voor jongeren en jonge gezinnen. Van de 11.000 woningen in Voorschoten zijn er op dit moment dus precies 10 beschikbaar voor jonge woningzoekenden die geen enorm budget hebben. Dat is natuurlijk veel te weinig.
Daar komen nog meer problemen bij kijken. Er zijn veel te weinig sociale huurwoningen in Voorschoten. Nog geen 23% van onze huizen zijn sociale huurwoningen. Ter vergelijking: in Wassenaar is dat 27%, het gemiddelde in Holland Rijnland is 27,5%. Er zijn in Voorschoten minder sociale huurwoningen dan gezinnen die daarvoor in aanmerking komen. En de sociale huurwoningen zijn ook nog eens erg duur. Voorschoten staat al jaren in de top vijf van duurste sociale huurwoningen van Nederland.
Dat moet anders. En dat kan ook anders. Er moet worden gebouwd. Snel, betaalbaar en slim. De afgelopen jaren zijn er voornamelijk dure koopwoningen gebouwd, zoals de villa's in het Voorsche Park. Betaalbaar bouwen is helemaal geen prioriteit voor de gemeente: door een besluit van VVD, CDA en D66 hoeft er bij een nieuwbouwproject nog maar 15% sociale woningbouw te worden neergezet. En de nieuwbouw bij Beerensteijn krijgt 0% betaalbare woningen.

De SP kiest voor een ander woonbeleid. Wij willen betaalbaar bouwen voor kopers en huurders, niet bouwen om de winst van de projectontwikkelaar te maximaliseren. Dat kan. Maar dan moet de gemeente zich daar wel actief mee gaan bemoeien. Zo kunnen jongeren en jonge gezinnen ook een betaalbaar huis vinden in Voorschoten.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten