Afbeelding

PvdA houdt in de raad de rug recht

Algemeen Politiek

PERSBERICHT PvdA

In de laatste raadsvergadering werd onzorgvuldig een besluit genomen over de rioolheffing. Verder werd de weg vrijgemaakt om de horecafunctie van het Paviljoen Deltaplein toch te vergroten met 40%. De PvdA steunde deze voorstellen niet.

Uitstel wijziging rioolheffing ja of nee
De afgelopen weken was er al veel gedoe over de rioolheffing om de gemeente € 113.000 te laten verdienen door het afschaffen van de kwijtschelding.
De PvdA had in een nota aan de raad bepleit het besluit uit te stellen. Dat lukte niet door allerlei omstandigheden. Nu is er zonder fatsoenlijk overleg vooraf met de woningcorporaties en particuliere verhuurders toch een besluit doorgedrukt. Een besluit dat wel leuk lijkt maar het waarschijnlijk straks niet blijkt te zijn. En dat nog wel door de combi VVD,CDA,ONS en SP: de extremen in de politiek raakten elkaar.

Sigaar uit eigen doos
De woningcorporaties krijgen jaarlijks een extra belasting van € 520.000 en de andere verhuurders € 300.000. Zij betalen het cadeau van € 212 euro aan de meeste huurders. De 533 Voorschotense huurders die in aanmerking kwamen voor kwijtschelding krijgen dit voordeeltje overigens niet. College en de raadsmeerderheid gaan er vanuit dat dit alles in de komende jaren geen effecten heeft voor de woningmarkt, voor de bouw van sociale huurwoningen, de vernieuwbouw en de energiebesparing. D66, GroenLinks en de PvdA stemden tegen dit besluit. Hoezeer zij de huurders ook een voordeeltje gunnen: zij vrezen negatieve effecten voor jonge starters, senioren en anderen. De huidige beslissers zijn dan vast alweer vertrokken. In Voorschoten gaat dat soms snel, zoals we hebben gezien.

Wat is de waarde van een bestemmingsplan ?
Voor het paviljoen Deltaplein is een aanvraag ingediend om de horecafunctie uit te breiden van 320 m2 naar 444 m2, bijna 40 % meer dan toegestaan in het bestemmingsplan. Tijdens de bouw gaf het college toestemming om die 124 m2 meer te realiseren. Het college had toen kunnen weten dat de bouwer ook in zijn achterhoofd had dat te gebruiken voor meer horeca. Het college maakte toen niet duidelijk dat meer horeca in de toekomst niet zou worden toegestaan. Welnu: in 2018 stemmen VVD, CDA en ONS alsnog in met het starten van de procedure om deze uitbreiding te legaliseren. De PvdA stemde tegen, samen met D66, GroenLinks en de SP. Henk Overbosch: " Slecht gedrag mag niet worden beloond en een bestemmingsplan is geen vodje".

Nieuws overzicht

Afbeelding
Kinderpartijtje in het filmtheater 1 uur geleden
Het trieste resultaat van één nacht vorst. 90% van de druivenoogst is mislukt.
Vorst nekt druivenoogst Chateau Deux Filles 3 uur geleden
Anja en Zhang Hu zijn al 25 jaar eigenaar van Restaurant Alexander. Een must voor de liefhebbers van de echte Chinese keuken. Foto: PR
Restaurant Alexander: de echte traditionele Chinese keuken 5 uur geleden
Na afloop werd er nog druk gediscussieerd over de antwoorden. Het bleef nog lang gezellig!
Ruim 180 deelnemers aan Oranje Pubquizzen 9 uur geleden 4
Afbeelding
Volleybalrecreanten Gemini Kangeroes zoeken sociale spelers 23 apr, 16:10