Afbeelding

Voorschotens schaakjeugd zeer succesvol!

Algemeen Sport

Voorschoten - Februari was een zeer succesvolle schaakmaand voor de jeugd van Schaakvereniging Voorschoten. Bij het persoonlijk kampioenschap van de Leidse Schaakbond werd de 11-jarige Otto Zoet met de mooie score van 8 uit 9 (2 remises, de rest gewonnen) verrassend maar overtuigend kampioen t/m 12 jaar en plaatste zich daarmee voor het Nederlands kampioenschap dat in het Hemelvaartsweekend gespeeld wordt. Ook Tristan Veltrop door een vierde plaats en Jet de Zoeten als beste meisje mogen in mei naar het NK in Rijswijk. Cato de Zoeten werd gedeeld eerste in het Leids kampioenschap t/m 14 jaar. Ze verloor de barrage van Timo Yeh, maar mag wel naar het NK meisjes t/m 14 in Assen in de april/meivakantie.

SV Voorschoten doet dit jaar met 2 jeugdteams mee in de externe seniorencompetitie. Op vrijdagavond 23 februari speelde het tweede jeugdteam (Voorschoten 7) de vijfde en laatste competitiewedstrijd tegen koploper Bodegraven 2. Het werd een klinkende 5-1 overwinning! Na twee gelijke spelen werd hiermee de eerste zege geboekt. Een zeer fraaie overwinning kwam op naam van Otto.

Otto staat met wit een pion voor, maar zwart heeft een gevaarlijke aanval op de witte koningsstelling. Wit is echter aan zet en Otto deelde een mokerslag uit met het kwaliteitsoffer Te1-e8+!! Zwart moest wel slaan want na Kf8-g7 kan de zwarte dame worden geslagen omdat de pion op g3 dan niet meer gepend staat. Er volgde dus Td8xe8 Dc6xd6+. Zwart heeft nu drie manieren om het schaak op te heffen maar het verliest allemaal. Na Te8-e7 doet wit f5-f6 met minimaal torenwinst en na Kf8-g7 wint wit de dame met g3xh4. Zwart speelde daarom Dh4-e7. Otto vervolgde met Dd6xh6+ en na Tg8-g7 (enige zet) Dh6-h8+. Zwart gaf op want na Tg7-g8 volgt Lc1xh6 mat. (zie foto)

De volgende dag stond het jaarlijkse jeugdtoernooi van Voorschoten op het programma, in het Cultureel Centrum met in totaal 136 deelnemers, o.a. afkomstig uit Rotterdam, Amsterdam, Bloemendaal en zelfs Almere. Bij dit Grandprix-toernooi is de bedenktijd 15 minuten per speler en speelt iedereen 7 partijen. In de hoogste groep ging de winst naar het 9-jarige talent Arthur de Winter uit Nieuw Vennep. De Voorschotense schaakclub pakte de winst in groep 2 (Jette Sannen), 3 (Jelle Zoet), 4 (Jet de Zoeten), 5 (Ivanke Wiggers), 10 (Rik le Clercq) en 16 (Arlette van Paassen). De Voorschotens meiden waren dus vooral goed op dreef!

Ondanks de beperkte bedenktijd wordt er op hoog niveau gespeeld. Jet de Zoeten leverde in de 6e ronde het volgende kunststukje af: een dubbel torenoffer!

Marieke van der Valk (Bodegraven) - Jet de Zoeten (zie foto)
Jet staat met zwart een pion voor, maar haar toren staat aangevallen en de zwarte koning heeft nog niet gerokeerd waardoor deze niet veilig staat. Als ze nu de toren op d8 zet, dan verliest ze de pion op a6 en staat wit beter. Jet loste dit probleem zeer fraai op en speelde Lf8-d6! Wit kon de verleiding niet weerstaan om de toren te slaan met schaak: Db7xa8+. Jet speelde rustig Ke8-d7 en deed ook de andere toren in de aanbieding. Maar dan wordt wit wel mat gezet door De5xh2. Wit zag het probleem nu en speelde g2-g3 om het mat te verhinderen. Jet kon toen de dame slaan met Th8xa8 en won de partij eenvoudig.

De seniorenafdeling van de Schaakvereniging Voorschoten speelt op donderdagavond in de Werf (Schoolstraat 2) vanaf 20:00 uur. De jeugd speelt in basisschool de Vink op vrijdagavond vanaf 19:15 uur. Er wordt dan ook schaakles gegeven aan volwassenen, op verschillende niveaus. Dat duurt tot ongeveer 20:30 uur. Voor meer informatie: secretaris@svvoorschoten.nl of jeugdleider@svvoorschoten.nl.

Marcus Driessen

Bord 4: Otto Zoet - Hans Dijk (Bodegraven 2, rating 1462) 
Speeltempo: 1 uur en 20 minuten + 10 seconden per zet.
Afbeelding

Nieuws overzicht

Afbeelding
Kinderpartijtje in het filmtheater 3 uur geleden
Het trieste resultaat van één nacht vorst. 90% van de druivenoogst is mislukt.
Vorst nekt druivenoogst Chateau Deux Filles 5 uur geleden
Anja en Zhang Hu zijn al 25 jaar eigenaar van Restaurant Alexander. Een must voor de liefhebbers van de echte Chinese keuken. Foto: PR
Restaurant Alexander: de echte traditionele Chinese keuken 6 uur geleden
Na afloop werd er nog druk gediscussieerd over de antwoorden. Het bleef nog lang gezellig!
Ruim 180 deelnemers aan Oranje Pubquizzen 11 uur geleden 5
Afbeelding
Volleybalrecreanten Gemini Kangeroes zoeken sociale spelers 23 apr, 16:10