Daphne van Es van GroenLinks Voorschoten. Foto: GroenLinks
Daphne van Es van GroenLinks Voorschoten. Foto: GroenLinks

GroenLinks: Voorschoten moet ambitie en daadkracht tonen voor de energietransitie

Politiek Politiek

Voorschoten - Klimaatverandering vraagt om krachtige maatregelen. Niet alleen op internationaal en nationaal niveau, maar ook op het niveau van de gemeente. Een belangrijke mijlpaal hierbij is de overstap naar schone energie. Daarom organiseerde GroenLinks Voorschoten afgelopen zaterdag 24 februari een lezing over de Energietransitie. Verschillende sprekers uit de regio kwamen hun ervaringen met het onderwerp bespreken.

Jeroen Ververs, ambtenaar bij het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland, sprak over de opgaven en mogelijkheden in de regio. Holland Rijnland wil in 2050 energieneutraal zijn. Om die ambitie waar te maken, zal er voor die tijd 9,8 petajoule (PJ) aan energie bespaard moeten worden en zal de overige 26,8 PJ geleverd moeten worden door middel van duurzame energie. Ter vergelijking: 1 PJ staat gelijk aan 17 windturbines of circa 500 voetbalvelden aan zonneweide. Ondanks de aanzienlijke uitdagingen zijn er gelukkig ook veel positieve ontwikkelingen. Zo kunnen windturbines en zonneweides goed gecombineerd worden en worden er in Nederland ook pilots gedaan met andere combinaties, zoals de verwerking van zonnepanelen in fietspaden. Met het energieakkoord Holland Rijnland zijn ook in onze regio de eerste stappen gezet!

Hierna kwam Jeroen Schrama aan het woord, over zijn rol als energiewijkambassadeur in Leiden. De wijkambassadeurs helpen burgers in hun wijk om hun woning energieneutraal te maken. Zij doen dit onder andere door te helpen bij het opstellen van plannen voor energiebesparing. Ook in Voorschoten zou er voor elke wijk een plan moeten worden opgesteld voor energiebesparing en overschakeling op duurzame warmte. Naar aanleiding van de kennis en het enthousiasme van Jeroen Schrama ziet GroenLinks Voorschoten hierin een mooie rol weggelegd voor wijkambassadeurs in onze gemeente.

Leo Maat, wethouder voor GroenLinks in Wassenaar, sprak over de ontwikkelingen daar. Met het Klimaatprogramma 2016-2019 spreekt het dorp uit in 2040 klimaatneutraal te willen zijn. Een van de mooie prestaties is dat dit jaar het eerste energieneutrale appartementencomplex zal worden opgeleverd, waarbij de energieneutraliteit bedongen is in de verkoop van de gemeentelijke grond. Leo Maat had een duidelijke boodschap: verwacht niet direct grootse resultaten. Wees als gemeente een activerende factor. En bovenal: zonder daadkracht gaat het niet lukken.

De middag werd afgesloten door Monique Lamers. Zij heeft meegedaan aan de Klimaatgesprekken, een initiatief bedoeld om klimaatvriendelijke keuzes te promoten en mensen met elkaar te verbinden. In Voorschoten zijn twee groepen gestart. Monique Lamers liet lesmateriaal zien en vertelde hoe zij de gesprekken ervaren heeft. De inzichten die ze heeft opgedaan, bijvoorbeeld de grote milieu-impact van kaas, naast die van vlees, zijn concreet en goed toepasbaar in het dagelijkse leven. 

Na afloop was er voor de deelnemers een drankje en veel nieuwe kennis en inspiratie. Joop Bos en Daphne van Es, kandidaat raadsleden voor GroenLinks Voorschoten, zeggen: Op naar een energieneutraal Voorschoten in 2030!

Nieuws overzicht

Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 3 uur geleden 13
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 21 uur geleden 9
Onlangs werd 25 jaar aangepast roeien, gevierd bij Roeivereniging Rijnland
25 jaar aangepast roeien binnen roeivereniging Rijnland 23 uur geleden
Afbeelding
MHC Forescate JO14-2 toont teamspirit tegen koploper Rijswijk 23 uur geleden
Tamim Haqparast en Shah Wali laten u in hun nieuwe restaurant Meydani graag kennismaken met de authentieke oosterse keuken. Foto: Vsk
Geniet bij Meydani van de authentieke oosterse keuken 27 mrt, 10:13 2