<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Kunst & Cultuur

Programma Filmtheater sluit aan op collecteweek Amnesty

Collecteweek Amnesty International 11 tot en met 17 maart 2018

'Elke brief, elk bezoek, elk woord heeft me kracht gegeven. Ik ben nu nog meer overtuigd van onze strijd voor vrijheid en democratie. Heel veel dank.' Yves Makwambala uit de Democratische Republiek Congo liep het risico om veroordeeld te worden tot de doodstraf voor 'het smeden van een complot tegen het staatshoofd.' Hij kwam vrij, mede omdat Amnesty intensief actie voor hem voerde.

Geef om vrijheid Mensenrechtenorganisatie Amnesty International houdt in 2018 voor de zestiende keer een landelijke collecte. In de gemeente Voorschoten zullen van 11 tot en met 17 maart 2018 weer veel collectanten de straat op gaan. Vorig jaar werd tijdens de collecte in de gemeente 5.634,38 euro opgehaald. 
In 2017 gingen in heel Nederland 15 duizend collectanten langs de deuren. Ze haalden daarbij €1,4 miljoen op voor het werk van Amnesty.

Missie Amnesty
Amnesty International wil een wereld waarin iedereen profiteert van de mensenrechten. Om dat te bereiken doet Amnesty onderzoek naar schendingen van deze rechten en voert daar actie tegen.

Waarom een collecte?
Amnesty is een onafhankelijke organisatie en neemt voor haar onderzoek, lobby en actie geen geld aan van overheden of politieke groeperingen. Juist daarom is de opbrengst van de jaarlijkse collecte van onschatbare waarde voor de organisatie.
Met het geld dat tijdens de collecte wordt opgehaald, kan Amnesty haar werk blijven doen. Voor Yves Makwambala uit Congo en voor talloze anderen. 
Kijk voor meer informatie over het werk van Amnesty International op www.amnesty.nl.

Aansluitend op de collecteweek van Amnesty International vindt er in het Filmtheater Voorschoten onderstaand programma plaats. Een hele mooie gelegenheid om met eigen ogen te kunnen zien waarom aandacht schenken aan mensenrechten zo ongelooflijk belangrijk is. 

Zo. 18 maart (11.00 – 18.00): 
'IDFA on Tour'  Compilatieprogramma (2017)
Nederlands ondertiteld., circa 420 min. (incl. twee pauzes), genre: documentaire. Kijkwijzer: 12. www.idfa.nl/nl/artikel/98210/the-best-of-idfa-on-tour
Vier prijswinnende hoogtepunten van het afgelopen International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Filmtheater Voorschoten biedt het programma aan met een welkomstdrankje (vanaf 10.30), lunch, high tea en een drankje na afloop à € 45,- (BGL-pashouders: € 40,-).  

11.00 – 12.25: Amal (Mohamed Siam, EG/LB/DE/FR/NO/DK/QA, Arabisch gespr.)
Openingsfilm IDFA 2017. Amal is veertien jaar als ze tijdens de Egyptische revolutie op het Tahrirplein belandt, nadat haar vriendje is omgekomen bij de Port Said-stadionramp. Tijdens de protesten wordt ze door de politie geslagen en aan haar haren over het plein gesleept. Deze coming of age-film volgt haar in de jaren na de revolutie.
Terwijl de film snijdt tussen actuele gebeurtenissen en het snel veranderende leven (en uiterlijk) van Amal, zien we hoe zij haar eigen identiteit zoekt in een land in transitie. Amal is fel en onverschrokken. Ze heeft zich als een pitbull in het protest vastgebeten en leest haar moeder, een rechter, voortdurend de les.
Als meisje tussen de mannen moet ze ook vechten voor het respect van anderen en het recht om mee te doen, op straat en in het verdere leven. Want zelfs voor een jonge vrouw als Amal – haar naam betekent 'hoop' – zijn er in Egypte weinig keuzes waar het de vormgeving van haar eigen toekomst betreft.

13.30 – 14.50: Piripkura (Renata Terra, Bruno Jorge & Mariana Oliva, BR, Portugees gespr.)
Human Right Award IDFA 2017. Twee van de enige drie bekende leden van de Piripkura leven nog op nomadische wijze in de Amazone, in de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso. Hun belangrijkste bezit is een fakkel die in 1998 is aangestoken en sindsdien niet meer is uitgegaan. Het gebied wordt omringd door boerderijen en houtzagerijen. De uitbreiding daarvan is bijna onontkoombaar en wordt met geweld bevochten. Om de beschermde status van dit stuk regenwoud in stand te kunnen houden, moet bewezen worden dat de twee indianen nog leven. Daarom trekt Jair Candor om de paar jaar de jungle in, op zoek naar de twee mannen, Pakyî en Tamandua. Soms wordt hij bijgestaan door hun enige nog levende familielid Rita. De filmploeg levert met de film het bewijs van hun bestaan. Piripkura toont de tragiek van de inheemse volken van de Amazone en het stelselmatige geweld tegen hen. De dreiging is voortdurend op de achtergrond aanwezig. Ondanks de bewonderenswaardige veerkracht en onverzettelijkheid van de laatste Piripkura hangt de onvermijdelijke vraag in de lucht: hoelang nog?

14.50 – 15.20: As We're Told (Erik Holmström & Fredrik Wenzel, ZW, Zweeds gespr.)
IDFA Special Jury Award for Short Documentary 2017. "Het is heel simpel: we doen wat ons wordt verteld." Dat is het onthutsende antwoord van een medewerker van een Zweeds arbeidsbureau als hem gevraagd wordt naar de werkwijze van de meest impopulaire instantie van het land. En daar houdt het niet op: een voor een openbaren werkcoaches, receptionisten en psychologen in deze creatieve documentaire het falende systeem van het arbeidsbureau. Ze klagen over gebrekkige software en ongrijpbare foutmeldingen, de veel te hoge werkdruk en ontgoochelende resultaatscores: een werkcoach helpt gemiddeld slechts tien mensen per jaar aan een baan. En uiteindelijk vindt slechts een op de tien cliënten via het arbeidsbureau nieuw werk. Om de anonimiteit van de geïnterviewden te waarborgen, wordt iedereen nagespeeld door poppen van bordkarton, die met dank aan (zichtbare) poppenspelers, sprekende ogen en herkenbare mimiek al snel veranderen in mensen van vlees en bloed. Het resultaat is een fascinerende, komische en kunstzinnige studie naar menselijke strategieën voor de omgang met een irrationale bureaucratie.

16.15 – 18.00: The Other Side of Everything (Mila Turajlic, RS/FR/QA, Servisch gespr.)
Winnaar IDFA Award for Best Feature-Length Documentary 2017. Een in tweeën gedeeld appartement in Belgrado vertelt het verhaal van een familie en staat symbool voor een land in politieke onrust. De woning werd opgesplitst op last van het communistisch regime toen Srbijanka Turajlic, die hier werd geboren, twee jaar oud was. De deur naar de afgescheiden kamers ging op slot en zat dertig jaar later bij de geboorte van regisseur Mila Turajlic, Srbijanka's dochter, nog steeds dicht. Ook in de dertig jaar erna, dwars door een burgeroorlog, het opbreken van Joegoslavië, bombardementen en een revolutie heen, bleef de deur ongeopend. Srbijanka, een prominent politiek activist die een grote rol speelde in de revolutie, bewoont nog steeds de helft van het oorspronkelijke appartement. In een film die deze ruimte nauwelijks verlaat, schildert Mila een ontroerend portret van haar moeder – een krachtige, indrukwekkende vrouw voor wie haar acties vanzelfsprekend zijn, zelfs al bracht ze daarmee haar leven in gevaar. Staat de nieuwe generatie daar wel hetzelfde in?

Filmtheater Voorschoten

Adres: Prinses Marijkelaan 4, 2252 HH Voorschoten
E-mail: info@filmtheatervoorschoten.nl , tel.: 071 5612566
Kaartjes:  www.filmtheatervoorschoten.nl of aan de kassa (geopend vanaf een half  uur voor en tot de aanvang van de voorstellingen, regulier entree: €  8,-, kinderfilms: € 6,-).
De zaal is rolstoeltoegankelijk, er is gratis parkeergelegenheid. 
Filmtheater  Voorschoten projecteert met een professionele, digitale  DCP-bioscoopprojector (doek 8x4 meter) en is aangesloten bij de  Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF). Stichting Filmtheater Voorschoten werkt alleen met vrijwilligers.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten