<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Kunst & Cultuur

Landgoederenfietstocht langs drie buitenplaatsen

Op zoek naar Zocher

Landgoederenfietstocht langs drie buitenplaatsen

Op zondag 8 april vindt tussen 13:00 en 17:00 uur een speciale fietstocht plaats langs drie bijzondere parken in deze omgeving, ontworpen door de beroemde familie Zocher. Drie generaties van deze familie hebben vele bijzondere parken en tuinen bij buitenplaatsen vormgegeven tussen eind 18de en eind 19de eeuw. Een daarvan is het park van de Voorschotense buitenplaats Berbice, de uitvalsbasis van deze fietstocht.

Kronkelpaden

Buitenplaats Berbice staat bekend als een lommerrijk park. Hoge bomen met indrukwekkend dikke stammen en laag struikgewas bieden ruimte aan vele vogels. Afwisselende begroeiing langs kronkelige wandelpaden en waterpartijen versterkt de sfeer van een restje natuurlandschap in de drukke de Randstad. Niets is echter minder waar: dit prachtige groene park is volledig aangelegd en speciaal ontworpen om op een stuk natuur te lijken.

Drie generaties

Vanaf de tweede helft van de 18de eeuw werden vele parken en tuinen in Nederland ontworpen en aangelegd in landschapsstijl. De uit Duitsland afkomstige (landschaps)architect Johann David Zocher sr. (1763-1817) was een van de eersten in Nederland die deze stijl omarmde. Samen met zijn zoons Jan David jr. en Karel Georg, en zijn kleinzoon Louis Paul, was Johann David Zocher verantwoordelijk voor de transformatie van vele particuliere en openbare tuinen en parken van geometrische Franse tuinen naar de in de 19e eeuw zo geliefde landschappelijke stijl. Het park van Berbice werd aangelegd in opdracht van de toenmalige eigenaar Johan Pompe van Meerdervoort.

Zoeken naar Zocher

Berbice is niet het enige Zocherpark in de regio. Ook het park van kasteel Duivenvoorde werd, in 1837, ontworpen door een telg van de familie: Jan David jr. Buitenplaats De Paauw in Wassenaar draagt eveneens duidelijk hun stempel. De fietstocht duurt van 13:00 - 16:30 uur. Voor de prijs van € 9,50 bezoeken de deelnemers deze drie parken onder begeleiding van een deskundige gids. Op Berbice wordt u bovendien verwelkomd met thee met taart. Opgave kan tot uiterlijk 1 april door een mail te sturen naar info@vriendenvanberbice.nl.

De Vrienden van Berbice zijn begin 2016 opgericht met als doel het organiseren van culturele activiteiten en het werven van Vrienden, die Berbice een warm hart toedragen en willen helpen om de buitenplaats weer in oude luister te herstellen. Alle eventuele opbrengsten van de culturele activiteiten komen ten goede aan Berbice.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten