Afbeelding

Schoolstraat fietsvrij, Voorstraat éénrichtingsverkeer

Algemeen Regio nieuws

Bewoners en ondernemers van het centrum werden afgelopen donderdagavond in House of Vision geïnformeerd over de plannen van de Taskforce Centrum. En de meningen waren verdeeld. Voor sommige gingen plannen niet ver genoeg, anderen vonden dat ze juist te ver gingen. 

De Taskforce, inmiddels officieel een onafhankelijk adviesorgaan van de gemeente, bestaat uit René van der Smeede, Jeroen van Oel en Mark Hoogvliet. In de nieuwe plannen, waar college van burgemeester en wethouders en de raad zich overigens nog over moeten buigen, zijn verregaande maatregelen voorgesteld. 

Schoolstraat
Zo wordt het fietsverkeer in de Schoolstraat tijdens winkeltijden verboden. Omrijden kan via de Julianalaan en de Voorstraat. De hoge fietsstandaard, bijgenaamd de tulp, verdwijnt uit de straat. Daarvoor in de plaats komen er extra fietsparkeerplekken bij de Dorpskerk en het Treubplein. Nieuw is dat leveranciers nog maar tot 11.00 uur de Schoolstraat mogen oprijden. De stegen worden beter aangegeven door andere kleur bestrating en de leilindes bij de ingang van de stegen worden weggehaald. Geprobeerd wordt deze bomen elders een nieuw leven te geven. De overige leilindes blijven staan met dien verstande dat er zo nu en dan één tussen uit wordt gehaald om de monotone karakter te onderbreken. Daardoor ontstaat er ruimte voor nieuwe bankjes zodat er ook geen 'plak' uit de bomen naar beneden. En rondom een aantal lantaarnpalen komen eenvoudige zitplekken.

Vanuit het publiek kwam het voorstel dat winkeliers de verlichting in de etalages veel langer aanhouden. 'Dan heb je ook geen donkere plekken meer. En laat de luifels uit zodat bezoekers als het regent, droog kunnen lopen.' Een ander verzoek was om de straat beter schoon te houden. 'Je kan vegen wat je wilt maar het helpt niet.' Ook handhaving was een issue. 'Er is gewoon te weinig toezicht.'

Voorstraat en Oranjeboomstraat
In de Voorstraat wordt eenrichtingsverkeer ingesteld, vanaf de Molenlaan richting de Bloklaan. Het stukje weg tot aan de Veurseweg gaat dicht. De Oranjeboomstraat, vanaf de Winston Churchilllaan tot aan de Raadhuislaan, wordt éénrichtingsverkeer. Verkeer dat vanaf de Raadhuislaan naar het centrum wil, kan gebruik maken van de weg naast de Albert Heijn. Die gaat speciaal hiervoor open. Via de parkeerplaats daar en de parkeerplaats op het Treubplein kan verkeer dan over de Churchilllaan rechtsaf de Oranjeboomstraat op naar de Marinelaan. De Treubstraat gaat dicht voor gemotoriseerd verkeer, fietsen mag wel. Het Treubplein zelf moet een plek van ontmoeting worden met ruimte voor optredens. Zodra de plannen gerealiseerd zijn, gaan politie en boa's streng handhaven op overtredingen.

'Waarom wordt de Voorstraat niet autovrij met ontheffingen voor bewoners en ondernemers', was een vraag. 'Of in ieder geval parkeervrij?' Het lijkt nog een stapje te ver voor de aanwezige ondernemers. Een van hen vroeg zich af waarom voor deze vorm van eenrichtingsverkeer was gekozen. 'Alsof je via een achterdeur de Voorstraat in komt. Bovendien is de bocht naar de Bloklaan voor vrachtwagens lastig.' Ook een bewoner van de Oranjeboomstraat vreesde dat de maatregel juist meer overlast op gaat leveren. 'Als er op de Traverse file staat, en dat gebeurt nogal eens, wordt dit juist een nog grotere sluiproute.' Ook vroeg men zich af hoe het met de bevoorrading van de Albert Heijn gaat als de Churchillweg open gaat. De grote vrachtwagens staan dan stil op de weg en is niet meer voor verkeer toegankelijk. 

Volgens Van der Smeede is omkeren van de rijrichting geen optie. 'Als je dat doet, heb je twee uitritten, parkeergarage en Churchillweg, naast elkaar. Dat is gevaarlijk. Maar dit is een visie, plannen die mogelijk zijn binnen het budget dat de gemeente heeft vrijgemaakt en dat is zo'n € 94.000,-. 

Binnenkort start de taskforce met een eigen website www.taskforcevoorschoten.nl. Daar zijn de laatste ontwikkelingen rondom de plannen te zien. Wie meer wil weten kan mailen met info@taskforcentrum.nl. Na de verkiezingen en de vorming van een nieuw college komt het onderwerp op de agenda van de gemeenteraad. 
 

Nieuws overzicht

Afbeelding
Activiteiten meivakantie bij Intratuin 1 uur geleden
Binnenkort komt het eerste boek van Astrid Janson over haar hechtingsstoornis uit. Tegelijkertijd is ze hobbyfotograaf en exposeert in Amersfoort. Foto: VSK
Ontmoeting bij de Dorpspomp 2 uur geleden
Afbeelding
Vacature doktersassistente 2 uur geleden
Afbeelding
Cyberaanval op gemeente afgeslagen 4 uur geleden
In mei en juni komt de bodyscan weer naar Drogisterij De Pauw van eigenaresse Veronica de Smit. Inschrijven kan vanaf nu. Foto: VSK
Ook dit jaar de bodyscan bij Drogisterij De Pauw 7 uur geleden