CDA-lijsttrekker René Zoetemelk (l) en GroenLinks lijsttrekker Johan van Rixtel. Foto: VSK
CDA-lijsttrekker René Zoetemelk (l) en GroenLinks lijsttrekker Johan van Rixtel. Foto: VSK

Coalitiebesprekingen starten morgenochtend gelijk

Politiek Politiek

Voorschoten – Nauwelijks zijn de uitslagen binnen of het gissen naar de samenstelling van de coalitie is begonnen. Nanning Mol blijft wethouder voor de VVD. GroenLinks wilde vanavond de naam van de beoogd wethouder nog niet bekend maken. Voor het CDA is René Zoetemelk kandidaat.  

Maar eerst is het feest bij GroenLinks. 'Geweldig, dit had ik niet verwacht', straalt fractievoorzitter Monique Lamers van GroenLinks. Zij zat acht jaar in de oppositie. 'Natuurlijk, landelijk doet de partij het heel goed, daar profiteren wij van maar we hebben ook een goede campagne gevoerd.'

Lijsttrekker Johan van Rixtel: 'Er waren al eerder signalen dat we het goed zouden doen. We zijn als team de huizen langs gegaan en vaak werden we zelfs binnen uitgenodigd. Dat heeft alles te maken met het werk van Monique Lamers en Fer von der Assen de afgelopen jaren.  Dat zetten wij door maar nu met het dubbele aantal mensen. Ik had overigens niet verwacht dat we de tweede partij zouden worden, dat is fantastisch.' Johan blijft fractievoorzitter, geen wethouder.

Dat D66 stabiel is gebleven, stemde lijsttrekker Adriaan Andringa tevreden. '2014 was een monsteruitslag en dat hebben we kunnen behouden. Ik ben onder de indruk van GroenLinks, verdubbeling en tweede plaats, wat een mooi resultaat voor de partij. De oppositie scoorde wel beter dan de coalitie. Toch heeft de onvrede die wij in het dorp hebben gehoord, zich niet vertaald in de uitslag. VVD weer de grootste en CDA stabiel.  

CDA-voorman René Zoetemelk is absoluut niet ontevreden. 'Wij hebben onze verantwoordelijkheid gedragen, leverden de afgelopen jaren twee jaar twee wethouders die moeilijke boodschappen moesten brengen. Nee, we mogen niet mopperen met deze uitslag. Wat ik niet had verwacht is de nek aan nek race met GroenLinks, maar gezien wat er de afgelopen jaren gebeurd is, ben ik blij met deze uitslag.

VVD-wethouder Nanning Mol: Deze uitslag laat zien dat onze kiezers vinden dat we verantwoordelijkheid hebben genomen. We hebben ontzettend veel gesprekken gevoerd met inwoners, niet makkelijk, maar wel gedaan.'

ONS Voorschoten is de grote verliezer, de partij staat nu op plek 5. Glen Zeelt van ONS Voorschoten: 'Realisme is de toon' was ons motto en  dit is dus de realiteit. We hebben geprobeerd met vernieuwing te overtuigen dat ONS Voorschoten het anders wil, dat is niet gelukt. Nu gaan we kijken hoe we verder goed kunnen samenwerken.

Burgemeester Pauline Bouvy-Koene is verrast door het CDA. 'Ik dacht dat de partij een zetel zou verliezen. De twee wethouders hadden moeilijke taken maar de partij heeft zich weten te handhaven. De groei van GroenLinks had ik wel verwacht. Daarnaast verwachtte ik een groei van D66 en dat is juist niet gebeurd.' Uitspraken over toekomstige coalitie, doet ze niet. 'Er zijn meerdere mogelijkheden, je kunt er niets van zeggen. De komende zes maanden worden cruciaal voor het dorp. In april moet de gemeenteraad bij de Provincie besluiten of mijn waarnemerschap wordt verlengd. Kroonbenoemde burgemeester? 'Daar kan ik gewoon nog niets over zeggen! Ik weet het niet'.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 6 uur geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 11 uur geleden 25
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 27 mrt, 15:44 9
Onlangs werd 25 jaar aangepast roeien, gevierd bij Roeivereniging Rijnland
25 jaar aangepast roeien binnen roeivereniging Rijnland 27 mrt, 13:31
Afbeelding
MHC Forescate JO14-2 toont teamspirit tegen koploper Rijswijk 27 mrt, 13:24