<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Kunst & Cultuur

EXULTATE DEO STUDEERT OP UNIEK STUK VAN URMAN SISASK

Exultate Deo werkt hard aan het instuderen van een tweetal muziekstukken, passend in de uitvoering van een dubbelconcert. Het eerste optreden voert het koor naar Duitsland, waar het op 21 april in het kader van de muziekserie Basilika St Aposteln in hartje Keulen te horen zal zijn. Ook het Voorschotense publiek kan kennismaken met deze uitvoering, tijdens het Voorjaarsconcert op 26 mei in 'Het Kruispunt'.

Op het programma staan twee missen. De bekendste is de Pastoralmesse van Diabelli die al eerder door het koor werd uitgevoerd. De grootste uitdaging echter vormt de hier onbekende Eesti Missa No. 3 van de Estlander Urman Sisask (1960), componist van moderne muziek. Als amateur-astroloog probeert hij in zijn composities een kosmische en muzikale harmonie te creëren. Hoewel zijn Eesti Missa in Nederland zelden is uitgevoerd, kreeg in Estland met name het Sanctus uit deze mis bijna de status van een volkslied.

Exultate's dirigent Leo den Broeder kwam met het muziekstuk in aanraking en daagde zijn koor uit het werk in het oorspronkelijke Estisch te zingen. Geen gemakkelijke opgave! Deze voor ons vreemd klinkende taal heeft nauwelijks gelijkenis met het Nederlands. Daarom werd op zoek gegaan naar een 'echte' Est voor de authentieke uitspraak. En dat is gelukt! Er werd contact gelegd met mevrouw Agnes Kuusik, afkomstig uit Estland en woonachtig in Nederland. Zij was graag bereid de teksten in te spreken, die vervolgens als audiotrack ter oefening aan de leden beschikbaar werden gesteld.

Het koor beleeft veel plezier aan het instuderen van dit aparte stuk. De teksten zijn vaak tongbrekers, maar het geeft voldoening als de toch niet alledaagse klanken in muzikale harmonie mooi samenkomen. Een ware uitdaging!

Estische Agnes en haar man zijn uitgenodigd voor het concert in Voorschoten. Dan moet het koor laten horen in verstaanbaar Estisch te kunnen zingen.

Nieuwsgierig geworden? Noteer dan alvast 26 mei 2018 in uw agenda!


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten