Afbeelding

Biertjuh! Kampioene Denise weet hoe ze moet tappen!

Algemeen Regio nieuws

Een biertje tappen! Voor wie aan de bar zit te kijken, lijkt het zo makkelijk maar dat is het helemaal niet. Wil je het goed doen, dan zijn er heel veel regels. Denise Aertssen beheerst ze vrijwel allemaal en daarom won zij het allereerste Voorschotens kampioenschap biertje tappen bij Café Barrelzz aan de Molenlaan. Maar wat is dan een goed getapt biertje?

'Dat begint al bij het spoelen van het glas', zegt eigenaresse Marjan Handgraaf die zelf jarenlang aan nationale tapwedstrijden mee deed. 'Het leek me leuk om dat ook eens in Voorschoten te organiseren.' In het café stond voor het dartbord een aparte tap waar de 15 deelnemers, 7 vrouwen en 8 mannen, hun kunsten konden vertonen. Ze moesten ieder een fluitje en een vaasje tappen. 'Eerst maak je het dienblad schoon en droog. Dan leg je er schone bierviltjes op, spoelt het glas en laat het vocht er uit lopen. Dan hou je het glas schuin en zet de tap open. Het tuutje van de tap mag het glas én het bier niet raken. Dat is echt cruciaal. Op het moment dat het bier bijna aan de bovenkant is, zet je het rechtop en draait de tap dicht. Dan direct met een spatel afschuimen, in een scheppende beweging, dan blijft het koolzuur in het bier en de schuimkraag in tact.' 

De professionele jury bestond uit Wout van der Ham, Marcel Monker en Paul Bruijnzeels van La Casita. 'Nee, geen concurrentie hoor', lacht hij. 'Ik ben gewoon razend enthousiast dat Marjan hier een ouderwets bruin café draait. We dragen haar een warm hart toe en dus ben ik hier.' En Paul nam zijn taak als jurylid zeer serieus. 'Bij het spoelen moet je het glas aan de onderkant vasthouden en even controleren of er niet nog iets van lippenstift aanzit. Je mag het glas nooit aan de bovenkant vasthouden. Ja, dat heb ik hier wel gezien en dat betekent puntenaftrek. En het bier moet 'star served' zijn. Dat betekent dat de schuimkraag moet beginnen halverwege de ster op het Heineken glas.' 

De dames deden het prima bij het VK tappen. Maar liefst vijf vrouwen en één heer haalden de halve finale. Daaruit kwamen drie deelnemers voor de finale: Bep, Rob en Denise. Zij moesten een Brandt glaasje tappen en in serie tappen. Drie glazen vol zonder dat de tapkraan dicht gaat. Denise ging er met de eer vandoor en won naast eeuwige roem, een bokaal, een bon van Barrelz en vier vrijkaarten voor de Heineken Experience. Bep Schut werd tweede en Rob Scholtes derde. 

De prijzen werden uitgereikt door wethouder Nanning Mol. 'Eerlijk gezegd kende ik Barrelzz niet tot ik werd gevraagd om de prijzen uit te reiken. En wat een pareltje hier, een echt bruin café waar je je altijd welkom voelt zodra je binnen loopt', complimenteerde hij Marjan. 

En komt er een vervolg van het Voorschotense Kampioenschap? 'Absoluut', zegt Marjan. 'Maar dan wellicht een competitie voor amateurs en een andere voor professionals.'
 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Nieuws overzicht

Afbeelding
Voorschotense Krant morgen in de bus en nu al online 4 uur geleden
Afbeelding
Fortgensschool schaakkampioen van district Leiden 5 uur geleden 1
Afbeelding
Mis het niet: De Goed Voor Elkaar Show 2024! 10 uur geleden
Wethouder Paul de Bruijn kwam Imadeddine Hader van de Stichting Assalem feliciteren. Foto's: VSK
Het begin van een traditie: samen het Suikerfeest vieren 17 uur geleden 1
Afbeelding
Blijf langer sterk 20 uur geleden