De uitbundige C13 tijdens de uitreiking van de Eerste Prijs, met op de voorgrond een gedeelte van de twaalfkoppige jury. Foto: pr
De uitbundige C13 tijdens de uitreiking van de Eerste Prijs, met op de voorgrond een gedeelte van de twaalfkoppige jury. Foto: pr

Avanti Jazz naar NK Rotterdam

Algemeen Sport

Afgelopen zondag deed Avanti Voorschoten mee aan de laatste voorronde, van in totaal vijf, die door het hele land worden gehouden in opdracht van de KNGU (Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie). In deze landelijke voorronden voor wedstrijdgroepen JazzDance kan men een ticket bemachtigen om deel te nemen op het grootste indoor sportevenement van Nederland, deze editie genaamd "Dutch Gymnastics The Finals 2018".

Op hét sportpodium van Nederland halen de beste gym-, turn-, spring- en danstalenten alles uit zichzelf voor het nationale eremetaal. In dit finaleweekend komen maar liefst negen disciplines aan bod met ruim 5000 deelnemers en een veelvoud daarvan in toeschouwers om de sporters aan te moedigen. Verspreid over alle zeven hallen van Rotterdam Ahoy is dit een en al topsport wat men voorgeschoteld krijgt. Want niet alleen de beste lokale verenigingen van Nederland zijn aanwezig op deze finaledagen maar ook bijvoorbeeld Epke Zonderland en Sanne Wevers moeten strijden voor het nationale eremetaal.

Dansvereniging OKK Dordrecht en GV Barendrecht organiseerde gezamenlijk deze laatste voorronde in Dordrecht. Op deze dag kwamen in totaal 43 wedstrijdgroepen in actie verdeeld over verschillende leeftijdscategorieën. Bij de landelijke voorronden gaat het er niet om op welke plek je eindigt tijdens de voorronden, maar om de punten die je van de jury ontvangt voor je optreden. Je kan dus eerste worden in een voorronde en niet naar net NK gaan omdat het behaalde puntentotaal te laag is ten aanzien van andere gehouden voorronden. 

Van Avanti Voorschoten deden er in totaal 85 dansers mee aan deze voorronde verdeelt over zeven wedstrijdgroepen. En de uitslagen van de wedstrijdgroepen waren fenomenaal te noemen. De C20 behaalde een mooie derde plaats. De B19, A19 en de B20 behaalde alle drie een knappe podium plaats. In de A- en B-categorieën is het niveau erg hoog en dan is het best moeilijk om als kleine vereniging mee te kunnen draaien. Wij kunnen alleen maar trots zijn op onze dames met het behalen van deze prestaties. Maar anderzijds is het dan heel hard als je als wedstrijdgroep dan net niet naar de finale kan omdat je bijvoorbeeld 0,2 punt te kort komt op een totaal van ruim 20 punten.

Deze groepen kunnen zich nu volledig gaan richten op het volgende evenement de grote theatershow in de Rijswijkse Schouwburg op zondag 8 juli 2018 genaamd "THE DANCE FACTORY".

Maar met twee Derde plaatsen, twee Tweede plaatsen en twee Eerste plaatsen kunnen wij met z'n allen terugkijken op een zeer geslaagde missie.  En ja, u leest het goed, twee eerste plaatsen die goed waren voor GOUD. Deze waren weggelegd voor de C13 en C16. Maar deze groepen behaalde niet alleen de eerste plaats op deze voorronde, maar door het behaalde puntentotaal zijn zij beiden landelijk gezien als tweede geplaatst op het NK. Een heel mooi uitganspunt voor beide groepen in de landelijke finale.

Het is eigenlijk te mooi om waar te zijn: "Drie jaar op rij staat de C13 van Avanti in de finale in AHOY". Dit is een unicum en dat mag best met trots gezegd worden. Wat natuurlijk impliceert en weergeeft dat het niveau van de dames en heren zeer hoog is. En ja u leest het goed ook heren. Dit jaar is de huidige selectie zelfs uitgebreid met een tweede jongen en wederom een aanwinst voor de groep. Binnen deze groep tot 13 jaar is de jongste nu acht jaar en de oudste elf jaar oud, dus dat beloofd nog wat richting de toekomst gezien. Na vorig jaar een mooie zesde plaats behaalt te hebben op het NK in Ahoy gaan zij deze editie voor Goud.

Beide finalegroepen staan onder leiding van Jitske Bergsma en of zijzelf ook aanwezig zal zijn op het "Moment Suprême" dat valt noch te bezien, want één week voor de finale is zij namelijk uitgerekend. Dan gaat zij namelijk bevallen van een jong danseresje of een dansertje in een notendop. Wij wensen haar het allerbeste en dat zij samen met haar echtgenoot maar een mooi nieuw wondertje op deze wereld mag zetten.

Voor alle wedstrijdgroepen geldt dat deze goed begeleid dienen te worden op verschillende fronten. Dit wordt niet alleen bewerkstelligd door de dansinstructrices maar ook door de tomeloze inzet van de zgn. "Hulpjuffen" zoals onze kinderen hen zo mooi noemen. Dames die misschien soms ondergewaardeerd worden maar die echt van cruciaal belang zijn in het gehele proces. Bij deze dan ook hartelijk dank voor al jullie inzet en extra gemaakte uren in de afgelopen jaren, want zonder jullie hadden wij hier nu niet wederom gestaan. Chapeau!

De C13 en C16 van Avanti behoren nu al tot één van de beste acht dansgroepen van Nederland in hun categorie. De grote finale is op zaterdag 23 juni 2018 in Rotterdam AHOY. Of deze dansgroepen dan het Goud ook daadwerkelijk kunnen binnenhalen op het grootste en hoogste wedstrijddansevenement van Nederland dat is natuurlijk de vraag. 
Voor nu is één ding zeker: Avanti C13 en C16 staan wederom in de finales van het NK in AHOY. 

Edwin Sanders
 

Nieuws overzicht

De bewoners van de Brunita J. Gemmekelaan protesteren al sinds vorig jaar tegen de komst van flexwoningen op het Geestwoningpad.
Buurt opgelucht: géén flexwoningen op Geestwoningpad 5 uur geleden
Afbeelding
Van chaotische hoofd naar innerlijke kind 5 uur geleden
Afbeelding
Wereldwinkel Voorschoten: volop keus voor moederdag! 5 uur geleden
Afbeelding
Intratuin rijdt mee in de Bloemencorso met betoverende auto 5 uur geleden
Afbeelding
Lang zal hij leven! 11 uur geleden