Afbeelding

ONS: ook kijken naar inhoud raadsakkoord

Politiek Politiek

(Ingezonden door ONS) De gemeenteraadsverkiezingen liggen inmiddels al weer meer dan een maand achter ons. De twee informateurs hebben hun rapport uitgebracht, collegeonderhandelingen tussen VVD, Groen Links en D66 zijn in volle gang.

In de raadsvergadering van 12 april heeft de raad besloten om te proberen tot een raadsakkoord te komen. De burgemeester is verzocht  het proces te starten en te begeleiden om tot een aantal afspraken te komen die door alle partijen in de raad worden onderschreven.  Het voornemen van de raad is om hier in ieder geval in op te nemen: hoe wordt er samen gewerkt binnen de gemeenteraad en: hoe bereik je openheid naar- en betrokkenheid van de lokale samenleving. 

ONS Voorschoten ziet het sluiten van een raadsakkoord als winst voor heel Voorschoten. Een raadsakkoord moet dan wel verder gaan dan alleen bestuursstijl en cultuur. Het is belangrijk samen ook te kijken naar een stuk inhoud. Een paar grote thema's en alleen op hoofdlijnen. 
Indien inhoud niet in een raadsakkoord wordt betrokken, dan is de kans groot dat er van alleen goede voornemens op het gebied van samenwerken niet veel over blijft. Een raadsakkoord met ook afspraken over inhoud kan werken als een vliegwiel in het proces om de lokale samenleving te betrekken. Er blijft binnen de raad meer dan genoeg over om te debatteren. 

ONS Voorschoten stelt de volgende onderwerpen voor om in een raadsakkoord op te nemen. 

1. Regionale samenwerking.
Het aantal verschillende partners (bijvoorbeeld buurgemeenten) waarmee gemeenschappelijke regelingen zijn overeengekomen is groot. Dat maakt het lastig om te managen. Maak in de raad samen een afspraak om dit aantal terug te brengen, vergeet kwaliteit en prijs daarbij niet.

2. Zelfstandigheid.
Indien de raad zou willen besluiten om tot een fusie met een of meerdere andere gemeenten over te gaan: dan niet anders dan dat er eerst een maatschappelijk debat is gevoerd. 

3. Financiën. 
Hou vast aan het aflossingsschema van de leningen van de gemeente. Indien rente stijgt de komen jaren: maak dan nu de afspraak tegen die tijd meer af te lossen. Dan blijven de kosten van de financiering binnen de afgesproken limieten. 

4. Wonen.
Wij stellen voor om in de raad een afspraak te maken over het voeren van een maatschappelijk debat over woningbouw. 

5. Omgevingswet, Energietransitie en Verkeer.
Schrijf voor elk van deze onderwerpen eerst een startnotie waarin in algemene lijnen staat beschreven wat het beleid zal worden. Zoek hierbij zoveel mogelijk naar draagvlak binnen de raad.

6. Veiligheid.
Spreek binnen de raad af: De veiligheid van de rotonde bij het gemeentehuis wordt extra en versneld onder de loep genomen. 

7. Wie het financieel minder heeft.
Maak de afspraak: we voeren een eigentijds minimabeleid als uitkomst van de armoede conferentie 2017.

8. Voorzieningenniveau.
Maak samen binnen de raad de afspraak: er wordt een nieuwe accomodatievisie geschreven met daarin onder andere opgenomen: duidelijkheid over de toekomst van het Zwembad, het Cultureel Centrum en de IJsbaan. 

De kleinere thema's zijn hierbij niet minder belangrijk. Als de andere fracties die onderschrijven dan vormen die afspraken ook stapjes op een weg die leidt naar meer participatie in democratie. De raad is akkoord gegaan met het plan om tot een raadsakkoord te komen over bestuursstijl en cultuur. ONS Voorschoten roept andere partijen op: pak nu door, betrek ook een stuk inhoud op hoofdlijnen. Maak daarbij concreet wat die verandering in bestuur echt gaat betekenen.

De volledige tekst van deze voorstellen kunt u vinden op  www.onsvoorschoten.nl .
Tekst: ONS Voorschoten
 

Nieuws overzicht

Afbeelding
Voorschotense Krant morgen in de bus en nu al online 9 uur geleden
Afbeelding
Fortgensschool schaakkampioen van district Leiden 10 uur geleden 1
Afbeelding
Mis het niet: De Goed Voor Elkaar Show 2024! 16 uur geleden
Wethouder Paul de Bruijn kwam Imadeddine Hader van de Stichting Assalem feliciteren. Foto's: VSK
Het begin van een traditie: samen het Suikerfeest vieren 22 uur geleden 1
Afbeelding
Blijf langer sterk gisteren