<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Regio nieuws

Herdenking druk bezocht

Ondanks de mei-vakantie is de herdenking vanavond bij het monument naast het gemeentehuis druk bezocht. En ook nu weer waren er veel kinderen bij. 

Elk jaar wordt een andere school bij dodenherdenking gevraagd te helpen. Dit jaar was dat de Gevers Deynootschool. Maaike Roest en Cas Ammerlaan lazen een gedicht voor en Sterre Staffhorst en Jelmer Jansen legden met de burgemeester een krans. Namens de school legden Bregje Scheepstra en Yasmin Zitman een krans. 

In haar toespraak riep burgemeester Bouvy-Koene vooral op te blijven herdenken. Ze wees op het verhaal van de Voorschotense Joke Pelser-Van der Veer dat onlangs in de landelijke media werd gepubliceerd. Zij verloor haar beide broers tijdens de april-mei stakingen van 1943. Veel Nederlanders weten niets van deze staking. 
Ook vertelde zij over de geschiedenisles die zij samen met Mieke Beishuizen-Van der Laan gaf op de Gevers Deynoot, waar Mieke Beishuizen het verhaal vertelde hoe zij als 3-jarig Joods meisje via het verzet naar pleegouders in Sneek werd gebracht. 'Verhalen die moeten worden verteld, elke keer weer!'

Want oorlog is er nog steeds. Bijzonder was dan ook dat de twee bezoekers uit Kita Mali, waar al jaren oorlog woedt, bloemen legden bij het herdenkingsmonument om de militairen die in Mali helpen, te bedanken. 

Traditiegetrouw omlijstte Laurentius de herdenking muzikaal waarbij Mathijs de Vries de taptoe blies voor de twee minuten stilte. 


 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten