Spandoek uit 1977, copyright De Omroeper
Spandoek uit 1977, copyright De Omroeper

1968, uitgeroepen tot het revolutiejaar, wat gebeurde er in Voorschoten?

Algemeen

Het revolutiejaar 1968.

Vijftig jaar geleden kwamen jongeren in opstand. Tegen rassenscheiding, economische ongelijkheid, tegen oorlog (Vietnam) maar vooral protesteerden zij tegen de oudere generatie, die het altijd beter wist en nooit luisterde.

Deze maand is 1968 uitgeroepen tot het revolutiejaar en wordt er in de media volop aandacht besteed aan dit magische jaar waarin het wereldbeeld kantelde.
Wat gebeurde er in 1968 in Voorschoten? Kwam in ons dorp ook de jeugd in opstand, of bleef alles zoals het was? Even bladeren in De Omroeper.

In maart 1968 kwam niet de jeugd, maar de voltallige gemeenteraad in opstand tegen 'Het Rijkswegenplan 1968', waarin een zesbaansweg geprojecteerd stond van de A4 naar de kust. Sinds 1954 was er al sprake van een dergelijke weg met de naam Rijskweg 11 (later Rijnland Route) die midden door Voorschoten zou lopen, dwars door landgoed Berbice.

Dat de weg er niet mag komen, daarover was de raad het eens, maar het college van burgemeester en wethouders, had in een opgesteld bezwaarschrift naar Gedeputeerde Staten, een alternatief opgenomen: een route om de "Zuid", ten zuiden van Boschgeest. Dit was voor de raadsleden niet te verteren.

Helemaal niet
De PvdA begon de discussie met de vraag waarom in het bezwaarschrift een alternatief wordt geboden. Een weg die Voorschoten in tweeën splitst en Noord Hofland amputeert willen we helemáál niet. De wethouder van openbare werken legde uit dat de weg hoe dan ook door Voorschoten is geprojecteerd en een route buiten het dorp aantrekkelijker lijkt. Ook de Boerenpartij wilde het alternatief weg hebben uit het bezwaarschrift. We sparen Berbice, maar offeren ruimte rond Duivenvoorde of de Horsten op. Ook de KVP en de VVD vonden het onverstandig om in dit stadium al een ander tracé voor te stellen, terwijl hier nog geen goed onderzoek naar is gedaan. Bovendien komt er nog een hearing op het Provinciehuis, waar Voorschoten wellicht invloed over het tracé van de weg kan uitoefenen.

Burgemeester De Kool vroeg de raadsleden realistisch te zijn. Gezien de toenemende verkeersdrukte zal de weg er moeten komen, maar dan het liefst zonder al teveel schade voor het dorp. Van de hearing verwachtte hij niet veel, omdat het plan dan al klaar is en er slechts op onderdelen wijzigingen aangebracht kunnen worden.

Het werd een rumoerige en lange raadsvergadering, met diverse schorsingen, maar uiteindelijk besloot de raad unaniem een bezwaarschrift tegen de aanleg van weg naar Gedeputeerde Staten te zenden, zónder het alternatief om de Zuid.

Dit is een samenvatting van deze tumultueuze raadsvergadering in maart 1968. Dat alle bezwaren niet hebben geholpen weten we nu: de aanlag van de Rijnland Route is inmiddels een feit.

Dat Voorschoten het niet opgaf, en maar bleef protesteren tegen de aanleg van de weg, blijkt uit dit spandoek uit 1977, zie de foto bij dit bericht (copyright De Omroeper)

Nieuws overzicht

Afbeelding
Cyberaanval op gemeente afgeslagen 1 uur geleden
In mei en juni komt de bodyscan weer naar Drogisterij De Pauw van eigenaresse Veronica de Smit. Inschrijven kan vanaf nu. Foto: VSK
Ook dit jaar de bodyscan bij Drogisterij De Pauw 4 uur geleden
Afbeelding
Kasteel Duivenvoorde is weer open met een nieuwe expositie 4 uur geleden
De Cirkelbus verzorgde weer een kleurrijke tocht voor abonnees.
Naar de bollen: de Cirkelbus reed vier keer 5 uur geleden
Afbeelding
Kinderpartijtje in het filmtheater 20 uur geleden