Succes voor wethouder Nanning Mol. Zijn voorstel voor de besteding van de Klijnsmagelden werd unaniem en met veel complimenten aangenomen. Foto: PR
Succes voor wethouder Nanning Mol. Zijn voorstel voor de besteding van de Klijnsmagelden werd unaniem en met veel complimenten aangenomen. Foto: PR

Raad neemt voorstel Klijnsmagelden unaniem aan

Politiek Politiek

Vorig jaar was er nog een pittige discussie over de besteding van de € 80.000,- Klijnsmagelden voor bestrijding van armoede onder kinderen. De raad besloot toen dit bedrag aan de reserve toe te voegen maar dat leverde flinke kritiek op. Een deel werd toen alsnog besteed aan het doel waarvoor het bestemd was. Hoe anders was de situatie donderdagavond tijdens de vergadering. Unaniem werd ingestemd met het voorstel om de Klijnsmagelden te gebruiken waarvoor het bedoeld is: het verruimde Kindpakket.

€ 40.000,- gaat naar de Stichting Leergeld. Deze stichting maakt geen geld over maar levert in natura als een fiets, schooltas, computer of een sportabonnement. Verder is er een budget van € 12.000,- vrijgemaakt voor zwemlessen. Minimagezinnen die dit niet kunnen betalen, mogen een aanvraag doen voor de kinderen. Het gaat dan alleen om zwemdiploma A. Op verzoek van ONS Voorschoten gaat wethouder Nanning Mol bekijken of dit ook uitgebreid kan worden naar B.

De regeling gaat in op 1 augustus en geldt voor ouders met een minimuminkomen tot 130% (in plaats van 110% vorig jaar) van het sociaal minimum. De regeling is dus flink verruimd. In Voorschoten gaat het om zo'n 250 kinderen. Het meest kwetsbaar zijn gezinnen met kinderen op het voortgezet onderwijs.

De SP vroeg zich af hoe het zit met kinderen in gezinnen die onder schuldbewind staan en niet onder die 130% bijstandsnorm zitten. 'Ook zij kunnen een aanvraag doen', antwoordde wethouder Mol.

Het resterende bedrag, € 27.000,-, wordt opzij gezet. 'Mocht Stichting Leergeld er niet uit komen, dan hebben we altijd nog een reserve om in te zetten', aldus Mol. 'Het geld wordt nergens anders voor gebruikt.'
 

Nieuws overzicht

Afbeelding
GroenLinks- PvdA: Let there be light in Voorschoten! 1 uur geleden
Afbeelding
Hoe minder energiegebruik? 2 uur geleden
Afbeelding
Afsluiting Sijtwendetunnel van 28 april tot 18 mei 8 uur geleden 2
De bewoners van de Brunita J. Gemmekelaan protesteren al sinds vorig jaar tegen de komst van flexwoningen op het Geestwoningpad.
Buurt opgelucht: géén flexwoningen op Geestwoningpad 19 apr, 15:54
Afbeelding
Van chaotische hoofd naar innerlijke kind 19 apr, 15:50