Leen Hoogvliet: 'in de winkel, daar leef ik!'

Algemeen

Eén miljoen klanten per week, 6000 medewerkers en 'ik vind ze allemaal even leuk!', zegt Leen Hoogvliet. Alhoewel hij eigenlijk toch wel met pensioen is, geniet hij van elke winkel. De supermarktketen bestaat dit jaar 50 jaar en onlangs was oprichter Leen eregast bij het grote feest. De redactie spreekt de vitale kruidenierszoon aan de koffietafel van Hoogvliet Voorschoten.

Voorschoten - Hoewel Leen Hoogvliet liever vooruit kijkt dan terugblikt, staan we toch even stil bij 'hoe het begon'. Als kruidenierszoon gooide Leen de kruidenierswinkel van zijn vader om tot een cash and carry. De eerste was in Kwintsheul. 'En hier op de parkeerplaats zijn we in 1954 de tweede vestiging gestart', begint Leen en wordt gelijk onderbroken door mevrouw Van der Werff die ook een kopje koffie drinkt in de supermarkt. 'Dat weet ik mij nog goed te herinneren', zegt ze. 'Er stonden hier grote dozen waar de artikelen gewoon uitgehaald konden worden. Het was wel een rommeltje, kinderen zaten overal aan en maakten zelfs figuurtjes in de boter'. 'Kijk, dat is de reden waarom wij gestart zijn met de muzikale poppen in de winkel', legt Leen uit,. 'Klanten moeten rustig kunnen winkelen, dat kan als de kinderen vermaakt worden'. Mevrouw Van der Werf vertelt dat zij als zij boodschappen doet graag even aan de koffietafel gaat zitten. 'Het is heel gezellig, we halen een bekertje koffie en nemen er soms ook een lekker soesje bij, je raakt altijd wel met iemand in gesprek', en deze keer is dat dus met meneer Hoogvliet zelf!

Een andere mevrouw mengt zich ook in het gesprek, 'wat ik zo fijn vind is dat het personeel hier zo behulpzaam is', vertelt zij. 'Goed om te horen', zegt Leen Hoogvliet. 'Hoogvliet Supermarkten besteedt veel aandacht aan de opleiding van het personeel, zij zijn belangrijk, zij maken het bedrijf!' Hij geniet zichtbaar van het gesprek met 'zijn' klanten, hier leer je van, zegt hij. 'Ik ben regelmatig in de supermarkten te vinden. In de winkel, daar leef ik! Ook ben ik vaak in de Watertoren, het hoofdkantoor van Hoogvliet Beheer. Toen het monument zijn functie verloor, zag ik direct mogelijkheden. Om cultuurgoed te behouden, moet je er niet altijd een museum van maken maar het een functie geven. Vanuit de Watertoren heb je een prachtig uitzicht over het Groene Hart, het was een hele investering maar wel één met een spraakmakend resultaat, wie er is geweest, die spreekt er over en daar heeft Hoogvliet weer baat bij!'

Terug naar de toekomst. Desgevraagd vertelt Leen Hoogvliet enthousiast over het nieuwe uiterst geavanceerde distributiecentrum dat aan de A13 bij Bleiswijk wordt gebouwd. Een enorm gebouw van maar liefst 80.000 m2, met een eigen vleesverwerkingsbedrijf, een grote afdeling AGF (Aardappelen, Groente en Fruit) en diepvries artikelen. 'De bakkerij van de supermarktketen is al sinds januari vorig jaar volledig operationeel op hetzelfde bedrijvenpark. Enorm efficiënt, aan de ene kant komen de producten binnen en aan de andere kanten vinden de producten weer hun weg naar de supermarkten, volledig geautomatiseerd en gemechaniseerd.' Het distributiecentrum wordt in 2020 in gebruik genomen en dan heeft Hoogvliet Supermarkten weer een stap gezet om de doelstelling te verwezenlijken, de goedkoopste boodschappen te leveren, goedkoop niet alleen in de zin van voordelig maar ook van goede kwaliteit'.

Als de redactie afscheid neemt zegt Leen Hoogvliet: 'ik blijf nog even, de wijn die wij altijd drinken, is nu in de aanbieding.' En weg is hij om even later rustig bij de kassa in de rij te gaan staan om te betalen!

Nieuws overzicht

Afbeelding
Kinderpartijtje in het filmtheater 13 uur geleden
Het trieste resultaat van één nacht vorst. 90% van de druivenoogst is mislukt.
Vorst nekt druivenoogst Chateau Deux Filles 15 uur geleden
Anja en Zhang Hu zijn al 25 jaar eigenaar van Restaurant Alexander. Een must voor de liefhebbers van de echte Chinese keuken. Foto: PR
Restaurant Alexander: de echte traditionele Chinese keuken 17 uur geleden
Na afloop werd er nog druk gediscussieerd over de antwoorden. Het bleef nog lang gezellig!
Ruim 180 deelnemers aan Oranje Pubquizzen 21 uur geleden 6
Afbeelding
Volleybalrecreanten Gemini Kangeroes zoeken sociale spelers 23 apr, 16:10