Afbeelding

Organisatiecomité is druk met voorbereidingen

Algemeen Evenementen

In 1924 vond de eerste kortebaandraverij in Voorschoten plaats. Het evenement werd georganiseerd voor het personeel van de boeren en tuinders, dat veel plezier beleefde aan de paardensport. Bijna honderd jaar later is het evenement in ons dorp nog springlevend.

Door: Hans Douw

Voorschoten - Jan Verschoor is secretaris van het bestuursteam dat samen met een groep vrijwilligers tekent voor de organisatie. 'Deze periode steken zij vele uren in de voorbereiding van de wedstrijd op vrijdag 27 juli.'De kortebaandraverij maakt deel uit van de Voorschotense Paardendagen, die zich over drie dagen uitstrekken. Ooit begon het evenement in 1924 op het land van Boer Dijkman, ter hoogte van de huidige Wijngaardenlaan. Later werd het evenement naar de Prins Bernhardlaan verplaatst, totdat die straat gereconstrueerd werd. Nu vindt de wedstrijd plaats op de Beethovenlaan. De rotonde aan de kant van het dorp wordt afgesloten, de omleiding wordt goed aangegeven door middel van borden. De rotonde bij de benzinepomp blijft open.

De kortebaandraverij gaat om sport, traditie en gezelligheid. In de wedstrijd komen 24 paarden aan de start, die een sprint van 275 meter trekken. Het toernooi werkt volgens een knock-out systeem. Als paard en pikeur twéé ritten gewonnen hebben tegen hun directe tegenstander, gaan zij door naar de volgende ronde. Uiteindelijk blijven drie combinaties over en wordt een lucky loser geloot die mee mag naar de halve finale. De uiteindelijke winnaar krijgt een geldbedrag en de eeuwige roem. Het gokken op de races is een belangrijk aspect binnen de paardensport. In Voorschoten draait de totalisator meer dan € 30.000,- omzet. Een klein deel gaat naar de organisatie, want wij moeten ook uit de kosten komen. De echte liefhebbers kunnen hun hart ophalen, van mei tot en met oktober zijn er gemiddeld 30 koersen. Die vinden vooral in Noord- en Zuid-Holland plaats. Eén van die koersen wordt aangewezen als kampioenschap van Nederland. In de recente geschiedenis hebben wij dat evenement al twee keer mogen organiseren. Uiteraard hopen wij bij ons 100-jarige jubileum wederom op een toewijzing. Mijn broer Daan won ooit als eigenaar het Nederlands kampioenschap met Jip Jam Ros, dat was een mooi succes.

Het programma kent een vast stramien. Om 12.00 uur vindt de eerste keuring plaats, er wordt gekeken naar de veiligheid van de baan. Om 13.00 uur start het evenement, om 13.30 uur klinkt het eerste startschot. In de dagen voor de koers wordt de loting al verricht. De draverijen kunnen zich verheugen in steeds meer toeschouwers. Aandachtspunt op ons prachtige lommerrijke parcours is het aantal kolken. Bij heftige regen zien wij met name het gebied rond de grasstroken vollopen. Hopelijk wordt het droog en zonnig op de 27e.
Eén van de nazaten van Boer Dijkman, op wiens land in 1924 de eerste koers werd gelopen, is nu sponsor. Dat is erg leuk! Wij kunnen uiteraard nog volop sponsors gebruiken. Bedrijven die een bijdrage willen leveren aan dit èchte Voorschotense evenement, verwijs ik graag naar onze website: www.kortebaanvoorschoten.nl. Er zijn diverse manieren van ondersteuning mogelijk, wij zijn blij met ieders betrokkenheid. Wanneer ik tevreden ben aan het einde van de dag? Als alle toeschouwers een mooie dag hebben beleefd, we mooie kampritten hebben gehad en de burgemeester de winnaar heeft gehuldigd. Dat laatste is traditie en die moet je in ere houden!'

Nieuws overzicht

Afbeelding
Toerclub Stompwijk organiseert 31e Elfdorpentocht 5 uur geleden
Afbeelding
Activiteiten meivakantie bij Intratuin 9 uur geleden
Binnenkort komt het eerste boek van Astrid Janson over haar hechtingsstoornis uit. Tegelijkertijd is ze hobbyfotograaf en exposeert in Amersfoort. Foto: VSK
Ontmoeting bij de Dorpspomp 10 uur geleden
Afbeelding
Vacature doktersassistente 10 uur geleden 1
Afbeelding
Cyberaanval op gemeente afgeslagen 12 uur geleden