Afbeelding
Foto: Marjolein Altena

Voorschotense Paardendagen uniek evenement

Algemeen Evenementen

Uit de Voorschotense Krant van juni:

Vorig jaar werd voor het eerst gebroken met een lange traditie, de traditionele paardenmarkt van 28 juli werd onderdeel van 'De Voorschotense Paardendagen', een evenement dat elk jaar in het laatste weekend van juli plaats zou gaan vinden. Een ingrijpende beslissing, maar één die goed is uitgepakt zeggen de bestuursleden van het Comité Paardenmarkt Voorschoten.

door: redactie

Voorschoten - 'De Voorschotense Paardendagen zijn nu een evenement geworden waarin wij samen met het bestuur van de Korte Baan, de horeca ondernemers en ook de centrum ondernemers samenwerken om drie dagen te vullen met een prachtig programma waar jong en oud plezier aan beleeft'.

'De activiteiten zijn voornamelijk hetzelfde, maar over drie dagen verspreid is er meer ruimte om de onderdelen uit te breiden. Op vrijdag 27 juli worden de kortebaanwedstrijden gehouden en op zaterdag 28 juli worden vanaf 06.00 uur de eerste paarden en pony's aangevoerd. Om 10.00 uur wordt de Paardenmarkt officieel geopend door de burgemeester met het planten van het kruis in de marktpaal aan het begin van de Voorstraat. Vanaf vrijdag tot en met zondag staat het paard centraal in Voorschoten! Hier heeft de horeca goed op ingespeeld, wij werken heel goed samen, daar zijn we als comité heel gelukkig mee. Ook zijn de activiteiten in het Berkhoutpark nog verder uitgebreid, dat heeft ook als gevolg dat er meer doorloop is in het centrum, het wordt daardoor drukker op de Schoolstraat en hier kunnen de winkeliers weer op in spelen'

Protocol dierenwelzijn
Hoe gaan jullie om met de mening van dierenwelzijnsorganisaties die menen dat paardenmarkten verboden zouden moeten worden? Kijk, in de eerste plaats zijn wij paardenliefhebbers, paarden zijn kostbaar dus zijn handelaren zuinig op hun paarden. Daarnaast is er in Voorschoten nog nooit een paard de markt op gekomen dat niet langs het keurend oog van dr. Westgeest is geweest. Maar afgezien daarvan houden wij ons, in overleg met burgemeester Bouvy-Koene, aan het protocol dat door de Raad voor Dierenaangelegenheden is opgesteld om het welzijn van de paarden op de paardenmarkt te waarborgen. Dit protocol staat op onze website www.voorschotensepaardendagen.nl. In grote lijnen betekent het dat wij hooi beschikbaar zullen hebben, dat, zoals altijd al gebruikelijk, de dorpspomp schoon water levert, wij erop toezien dat de paarden en pony's op een veilige manier staan aangebonden en op een geschikte ondergrond staan. Daarnaast worden paarden met een gecoupeerde staart (met uitzondering van legaal gecoupeerde staarten van voor 1.12.2016) niet toegelaten.

Toekomst
De bestuursleden van het Comité Paardenmarkt Voorschoten houden zich niet alleen bezig met het heden. 'De Voorschotense Paardenmarkt en de Kortebaan zijn een uniek folkore evenement dat onlosmakelijk met Voorschoten is verbonden. Dat mag niet verloren gaan.
'Wij doorlopen momenteel een procedure het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed om de Voorschotense Paardendagen erkent te krijgen als immaterieel cultureel erfgoed. Wij zijn daarin al redelijk ver gevorderd. Als het doorgaat dan houdt dat in dat de Voorschotense Paardendagen als erfgoed worden geborgd. Dat betekent ook meer nationale en wellicht internationale publiciteit en mogelijk de toegang tot nieuwe financiële bronnen.'

Programma
Begin juli wordt het programmaboekje verspreid, ook staat het programma op www.voorschotensepaardendagen en de Voorschotense Krant www.voorschotensekrant.nl.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Lang zal hij leven! 5 uur geleden
Afbeelding
Voorschotense Krant morgen in de bus en nu al online 17 uur geleden
Afbeelding
Fortgensschool schaakkampioen van district Leiden 18 uur geleden 1
Afbeelding
Mis het niet: De Goed Voor Elkaar Show 2024! 23 uur geleden
Wethouder Paul de Bruijn kwam Imadeddine Hader van de Stichting Assalem feliciteren. Foto's: VSK
Het begin van een traditie: samen het Suikerfeest vieren 18 apr, 09:19 1